HTML

Civil pálya

Friss topikok

  • dokineni: Arra gondolt, hogy elevenségükben felérnek 5 lánnyal. Mi a francnak ezen megsértődni?! Frusztrált ... (2014.02.22. 12:37) HARRACH PÉTER MATEMATIKÁJA
  • seahawks: nyírő egy mocskos fasiszta volt, nem igaz magyar. (2012.05.31. 10:32) KÖVÉR LÁSZLÓ OLVAS
  • : @egyenlítő: Jajj, hát ez az, mint a fentebbijeimből is kitűnik, épp ezt nem értem én se ... ;) (2012.05.14. 16:23) A SZÉKHELYI ÜGY IGAZI TÉTJE
  • Éhes_ló: Ezek is eszkimók, vagy ufók itt: www.beol.hu/bekes/kek-hirek-bulvar/szokni-probalt-a-targyalasrol-... (2012.05.09. 22:47) JUHÁSZ OSZKÁR POLGÁRHÁBORÚJA
  • pocaklakó minimanó: @CREATOR: Nem kell letagadnod. Azt írsz, amit akarsz, én meg azt hiszek el belőle, amit akarok. ... (2012.03.18. 22:40) FÉKTELENÜL

A SZOMBATI TÜNTETÉS ELÉ

2011.10.21. 08:06 Syllabux

 

Dörner Györgynek sikerült felkavarnia az állóvizet. Ez nem semmi, ha meggondoljuk, hogy a Jobbik rendesen izmozott annak érdekében, hogy összejöjjön nekik a témában egy tizedennyire sikeres médiahack. Bár született a tárgyban nagyon jó szakmai elemzés, a reakciók többsége kimerül abban, hogy „Ne legyen újnyilas színház a fővárosban!”, ami – valljuk be – édeskevés.

Dörner Györgyöt nyilasozzák, nácizzák, csak éppen nem látom, melyik kijelentésével vívta ki magának ezt a jelzőt. Pedig a net nem felejt. Csurka más kérdés, de őt se nyilasoznám le – inkább megélhetési antiszemita, de ő sok minden volt már életében. Valójában nem is ők az érdekesek, hanem az, hogy Tarlós István miért Dörner György pályázatát fogadta el.

Aki követte a főpolgármester pályafutását, azt nem lepte meg a döntés. A Jobbik a budapesti közgyűlésben több, mint 10%-kal képviselteti magát, míg a fővárosban száz színház működik. Ha a jobbikos szavazókat ugyanolyan jogú adófizetőknek tartjuk, mint bármely más állampolgárt, akkor logikus lépés, hogy legyen egy olyan fővárosi színház, ahol az ő szájízüknek megfelelő darabokat játszanak. Persze lehet követelni, hogy „ordas eszméket” ne közpénzen fenntartott intézményekben hirdessenek, csakhogy ezen az alapon a parlamentet is bezárhatnánk. Tetszik, nem tetszik, a Jobbik és a MIÉP törvényesen működő politikai alakulat, ráadásul az előbbi képviselői közpénzekből hintik az igét az országgyűlésben, sőt az Európai Parlamentben is. Megjegyzem, Dörner nem valamelyik liberális színházigazgatót váltotta fel – holott az SZDSZ gyakorlatilag eltűnt a politikai palettáról.

Az egymástól eltérő igények kényes egyensúlyának rendszerét működtető főpolgármester ismét jelesre vizsgázott. Biztosra vehetjük, hogy a szélső jobbnak tett szívesség ellenértékét adott pillanatban be fogja hajtani. Lehet azon sopánkodni, hogy Tarlós István politikai döntést hozott, csakhogy ő azért van ott, hogy politikai döntéseket hozzon. Most komolyan: akad bárki, aki szakmai döntést várt tőle? Annyit se ért a színházhoz, mint Dávid Ibolya a focihoz – és nem is az a dolga.

Viszont Tarlós István, a demokratikus politikus csúfosan megbukott.

Egyfelől mert Budapest főpolgármestereként „az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény előírásainak megfelelően, valamint  a Fővárosi Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 75/2007.(XII.28.) Főv. Kgy. rendelet 52. § (2) bekezdése szerint – a társaság legfőbb szervének hatáskörében eljárva” hirdetett pályázatot az Új Színház igazgatói posztjának betöltésére. Ebbe nem férhet semmiféle háttéralku, márpedig Dörner György pályázatának színvonala alapján joggal feltételezhető, hogy ő már az általa leadott „szakanyag” benyújtásakor tudta, le van zsírozva a dolog. Viszont ebben az esetben a pályázat adminisztrálására, elbírálására az adófizetők pénzéből egyetlen munkaórát se szabad pazarolni. Ez a törvényalkotó szándékának látványos semmibe vétele – még arra se vették a fáradságot, hogy megírassanak valakivel egy szakmailag elfogadható pályázatot.

Főpolgármesterünk úgy tűnik, elfelejtette, hogy az Új Színház közpénzekből működik. Ez azt jelenti, hogy fillérre el kell számolniuk mindennel. Ha Tarlós István tudni akarja, mire fogják költeni az adófizetők pénzét, akkor a pályázatban elsősorban részletes pénzügyi tervet kellene kérnie. Dörner György dolgozata ennek érintőlegesen se felel meg – hacsak azt nem vesszük, hogy a közpénzekhez sajátosan viszonyuló Csurka Istvánt akarja kinevezni intendánsnak.

Tarlós István a mi pénzünkkel gazdálkodik. Hogy milyen szellemiségű lesz az Új Színház repertoárja, az lehet a budapesti szavazópolgárok politikai irányultságának függvénye. Hogy a főpolgármester kikre bízza a befizetett adónkat, és hogy nagyítóval nézi-e át az általuk vezetett intézmény költségvetését, az nem. Egyébként bármely EU-s pályázat esetén két, egymástól független bíráló értékelését kapja a pályázó – a pályázat megnyerésének vagy elutasításának indoklása ugyanis nem kegy, hanem az átláthatóság biztosítéka.

Tarlós István mindezt nem érti, és valójában ez a legnagyobb baj Dörner György kinevezésének ügyében. 

 

4 komment

Címkék: pályázat tarlós istván csurka istván közpénz dörner györgy új színház

A bejegyzés trackback címe:

https://civilpalya.blog.hu/api/trackback/id/tr793319174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TetraB 2011.10.21. 10:16:50

Te komolyan azt gondolod, hogy ha nekik nem probléma - ahogyan fogalmazol - antiszemita embereket egy színház élére ültetni, akkor majd éppen a pályázaztatás demokratikus volta érdekli őket? Dehogyisnem érti..

Syllabux 2011.10.21. 13:07:43

@TetraB: Az, hogy valaki a saját egyéni sikertelensége miatt egy népcsoportot okol az egy dolog. Hogy a befizetett adónkkal hogyan számolnak el a közpénzek elköltésével megbízott hivatalnokok, az megint más kérdés. A válság a szélsőségeseknek kedvez, ideológiai alapon nem lehet győzni velük szemben, hiszen ma már felszegett fejjel vallják, hogy rasszisták. Ezen a fronton mindenki beásta magát, gyakorlatilag állóháború folyik.
Azt viszont, hogy lopják a pénzünket, mindenki megérti. És a tolvajokat - pártállástól függetlenül - ki kell rugdalni a politikai életből.

szennyaimaria 2011.10.21. 13:39:07

Sajnálom, nem olvastam Dörner György pályázatát - ehhez, így nem tudok hozzászólni.

- De! Elképesztőnek tartom, ha egy embert - jelen estben színészt - akit nem három napja ismerünk, kiteszünk a szégyenpadra irígységből, rossz kevből, vagy más érdekekből.

Dörner partnere volt évtizedeken át embereknek - akik ez idő alatt nem tiltakoztak - sem elvei ellen, sem művészi színvonala ellen.

Nem nácizták, nem kommunistázták stb.

- Vagy ma, aki nem a kommunista gennyet nyalja, az náci?

A tömeggyilkosok nem csak a nácik között léteztek - akik közül ma is élnek köztünk, a leszármazottjaik is - akiket sok esetben nagyobb becsben tartanak, mint akiket gyilkoltak, vagy az ő leszármazottjaikat. (Nem láttam tiltakozást).

A dolog erősen úgy fest, hogy két fasiszta szemlélet csap össze, a fasiszta-kommunista, meg a fasiszta-fasiszta...

Nem tudják elviselni, hogy más is van - így vagy náciznak, (bolsizni nem mernek, mert a seb még friss, és estleg megkérdezik őket, ki tépte ki az anyám füléből a fülbevalót - vagy demokrácia hiányra hivatkoznak.

Az mindenesetre örvendetes, hogy lehet tüntetni, ki lehet mondani az érzelmeinket, ítéleteinket, van rá orgánum, meg is jelenhet.

Azzal nem értek egyet, hogy bárkit felelőtlenül, átgondolatlanul lehet gyalázni.

A szakmai elemzést olvasva:

Nem értek egyet azzal, hogy a színházigazgatónak ne legyen "karizmája" - sőt, kötelező, még jobb, ha taársulatának is van.

Az elemzés ezen része, egy kicsit összekuszáltnak tűnik - persze a helyzet is az.

Ha magán-színházról van szó, akkor a piac úgyis megítéli. Itt nincs semmilyen elv - kivéve a mindenkor kötelező művészi elkötelezettség. (Lásd Színész Charta)

Ha állami kinevezésről van szó, akkor a törvénynek kell uralkodnia, és annak kell megfeleni, ez rendben van a magán-színháznál is, ott is meg kell ennek felelni, csak ott nincs állami pénz, azt meg kell keresni.

"Egy kulturális intézmény fenntartható és átlátható működését nem a vezető karaktere vagy karizmája kell, hogy garantálja, hanem az alaposan előkészített törvényi háttér, illetve a vezetővel kötött pontos és korrekt szerződés. Nem a vezető ad missziót egy állami intézménynek, hanem maga az állam. A vezető a misszió megvalósításához szükséges stratégiát kell, hogy meghatározza. Ennek a kifejtésére ad alkalmat a nyilvános pályáztatás, ennek várható következményeit bírálja el a szakmai bizottság, amelynek javaslatait mérlegeli a fenntartással megbízott állami szerv képviselője."

Ebben a passzusban sokmindennel nem értek egyet, a kapitalizmusban való létezéssel, a profit szerzéssel is ellentétben áll.

Az alaposan előkészített törvényi háttér szavatolja a gazdasági működés egy részét, de nem szavatolja a vezető tehetségét, képességét, felkészültségét. Erre semmilyen törvény nem képes. Márpedig a (nem csak) színházak vezetésében erre van szükség. Enélkül halott az ügy, egy poszt-kommunista üres rendszerré válik, ahol csak az születhet meg, amire "engedély" van.

Ha a vezetőnek nics "missziója", nincs elképzelése, küldetéstudata, (van művész enélkül?, akkor teljesen mindegy, ki a kinevezett, végrehajtja a hatalom elvárását és kész.
EZ Az AMIT NEM AKARUNK - NEVER MORE!!!

Ha a szakmai bizottság azt bírálja el, amit az állam már amúgy is elbírált, akkor nincs is rá szükség.
Amúgy is újat kellene választani.

Elemezgethetnék hosszan, de fölöslegesnek tartom.
Ha egy embert hirtelen nácizni kezdenek, főként azok, akik eddig kézenfogva mentek vele, ott valami nem igaz. Vagy eddig sem volt az.

Óvatos lennék nácizás ügybe - mert akkor a kinevező is az.

Senki sem kelt ki magábóla most nácizók közül, sem azért, mert filmeket hamisítottak, embereket tettek tönkre, kiszolgáltak ócska, mocskos rezsimet, rezsimeket -miért is? -
mert volt egy hadsereg, amelyik garantálta a büntetlenséget.
A gyilkosoknak is.

Ma már nincs.

Szennyai Mária
süti beállítások módosítása