HTML

Civil pálya

Friss topikok

  • dokineni: Arra gondolt, hogy elevenségükben felérnek 5 lánnyal. Mi a francnak ezen megsértődni?! Frusztrált ... (2014.02.22. 12:37) HARRACH PÉTER MATEMATIKÁJA
  • seahawks: nyírő egy mocskos fasiszta volt, nem igaz magyar. (2012.05.31. 10:32) KÖVÉR LÁSZLÓ OLVAS
  • : @egyenlítő: Jajj, hát ez az, mint a fentebbijeimből is kitűnik, épp ezt nem értem én se ... ;) (2012.05.14. 16:23) A SZÉKHELYI ÜGY IGAZI TÉTJE
  • Éhes_ló: Ezek is eszkimók, vagy ufók itt: www.beol.hu/bekes/kek-hirek-bulvar/szokni-probalt-a-targyalasrol-... (2012.05.09. 22:47) JUHÁSZ OSZKÁR POLGÁRHÁBORÚJA
  • pocaklakó minimanó: @CREATOR: Nem kell letagadnod. Azt írsz, amit akarsz, én meg azt hiszek el belőle, amit akarok. ... (2012.03.18. 22:40) FÉKTELENÜL

DEMOKRATIKUS CENTRALIZMUS - ÚJRATÖLTVE?

2011.10.15. 17:05 Syllabux

A magyar demokráciát nem a Fidesz bontja le. A magyar demokrácia meg sem született. Ezért nem vált ki általános tiltakozást az utóbbi húsz év intézményrendszerének felszámolása. A Fidesz csupán eltakarítja a magyarországi hatalomgyakorlás mechanizmusai elé húzott paravánt, és nyilvánvalóvá teszi, hol élünk. Ez legfeljebb a demokratikus intézményrendszernek becézett Patyomkin-falu lakóit rendíti meg – igaz, őket nagyon, hiszen az egzisztenciájukat számolja fel.

A társadalmi szerződés

A rendszerváltáskor hallgatólagos megállapodás született a politikai elit és a társadalom között: bizonyos elemi szabadságjogokért, illetve a szívüknek kedves szólamokért cserébe a választópolgárok nem firtatják, hogyan osztják el a közpénzeket. Felnőtt egy politikus nemzedék, amelyik egyáltalán nem érti a közszolgálat, közintézmény, köztisztviselő és közpénz fogalmát. Persze a társadalom maga sem érti, és még a szakértők is hajlamosak összekeverni a demokratikus intézményrendszert a demokrácia lényegével. Most drágán megfizetünk ezért. Mindannyian.

Alapok

A demokrácia polgári találmány. Alapvetően a pénzről szól. Demokráciában a szavazópolgárok döntik el, hogy mi legyen a befizetett adójukkal. A választási programok a közpénzek elosztásáról szólnak, a mindenkori kormány pedig fillérre elszámol a beszedett adóval. A demokratikus intézményrendszer, a jogállam, a hatalmi ágak megosztása, stb. alapvetően a közpénzek felhasználásának ellenőrzését biztosítja.

A hatalomgyakorlás mai logikája 

Magyarországon a szabad választás lehetősége nem tartozik a kiemelt értékek közé. Ebből a szempontból még mindig hadigazdaságban élünk. Az ország nagy részén nincs igazi kínálat. Egy iskola van, egy-két orvos, közért, étterem, benzinkút, festő, asztalos, ács, állatorvos, stb. Legfeljebb jogászból és kocsmából találni többet. Vidéken az egyes szakmák sok esetben ugyanúgy öröklődnek apáról-fiúra, mint a céhrendszerben.

Aki így nőtt fel, abba beleivódtak bizonyos reflexek: a kialakult hatalmi mechanizmusok elfogadása, az elfoglalt pozíció feltétlen tisztelete, a konkurencia kíméletlen eltaposása. Az erősebb kutya baszik – oszt’ jónapot. A Fidesz ezt a brutális logikát alkalmazza az országos politikában is. Az állam ő, és ha sikerül kialakítania közpénzen a maga vazallusi rendszerét, akkor hosszú évekre bebetonozta magát, hiszen senki se harap bele a kézbe, amely enni ad neki. A kormány ezért próbál minél több területet állami irányítás alá vonni. Fel sem merül benne, hogy ellenzékben is van élet, és nem is törekszik rá, hogy lehessen.

A demokrácia esélye

Ahhoz, hogy Magyarországon valódi demokrácia születhessen, a minimumra kell csökkenteni az állam befolyását, átláthatóvá kell tenni a döntési mechanizmusokat és a közpénzek felhasználását. Ahol közpénzeket költünk, ott nem lehetnek üzleti titkok. Aki ezt nem fogadja el, az nem vesz részt közberuházásban. Ha a gazdaságban döntően piaci viszonyok érvényesülnek, ez a szemlélet megjelenik a politikában is – és ez alatt nem 8-10 oligarcha és a kormány közti mutyit értem.

A jelenlegi politikai környezet nem azoknak kedvez, akik hivatali megbízásként fogják fel a kormányzást. Ha nem akarjuk, hogy olyan típusú emberek képviseljenek, akik ma, akkor el kell érni, hogy számukra ne legyen vonzó a politika világa.

Ennek első lépése, hogy ne az alkalmazottak (képviselők) határozzák meg a saját fizetésüket, hanem a megbízók (választók). A második, hogy a közpénzek (az adófizetők vagyonának) lenyúlása a legsúlyosabban szankcionált bűncselekmények közé számítson.

Mindezt naivitás lenne bármely hatalmon lévő parlamenti erőtől várni. Az utóbbi húsz év során a parlamenti párbeszéd a konszenzus helyett egyre inkább a diktátumok irányába ment. De világos törvényeket el lehet fogadtatni népszavazással. És ezt az üzenetet – hogy ránk költsék a saját pénzünket – mindenki megérti majd.

Aki először meglépi, az lesz a befutó.

 

 

1 komment

Címkék: demokrácia közpénz adók

A bejegyzés trackback címe:

https://civilpalya.blog.hu/api/trackback/id/tr503305309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.17. 10:00:05

"A magyar demokráciát nem a Fidesz bontja le. A magyar demokrácia meg sem született."

Igen. Tettünk pár tétova lépést előre, meg most egy jópárat vissza. Ovi célképe a Kádári kézi vezérlés, csak most ő lett a vezír. :(

"hadigazdaságban "
Nekem is a hadikommunizmus jutott eszembe. Meg a folytonos ellenségkép keresés. Ebben sajna bármelyik párt erős.

"Ahol közpénzeket költünk, ott nem lehetnek üzleti titkok."

Ezzel az a gond, hogy akkor nem lehet juttatni a hűbéreseknek.
süti beállítások módosítása