HTML

Civil pálya

Friss topikok

  • dokineni: Arra gondolt, hogy elevenségükben felérnek 5 lánnyal. Mi a francnak ezen megsértődni?! Frusztrált ... (2014.02.22. 12:37) HARRACH PÉTER MATEMATIKÁJA
  • seahawks: nyírő egy mocskos fasiszta volt, nem igaz magyar. (2012.05.31. 10:32) KÖVÉR LÁSZLÓ OLVAS
  • : @egyenlítő: Jajj, hát ez az, mint a fentebbijeimből is kitűnik, épp ezt nem értem én se ... ;) (2012.05.14. 16:23) A SZÉKHELYI ÜGY IGAZI TÉTJE
  • Éhes_ló: Ezek is eszkimók, vagy ufók itt: www.beol.hu/bekes/kek-hirek-bulvar/szokni-probalt-a-targyalasrol-... (2012.05.09. 22:47) JUHÁSZ OSZKÁR POLGÁRHÁBORÚJA
  • pocaklakó minimanó: @CREATOR: Nem kell letagadnod. Azt írsz, amit akarsz, én meg azt hiszek el belőle, amit akarok. ... (2012.03.18. 22:40) FÉKTELENÜL

HOL VÉRZIK A MAGYAR ADÓRENDSZER?

2012.02.29. 08:03 Syllabux

Ezer helyen. Most nem a mindenki által ismert fekete lyukakra gondolok, mint a BKV, a MÁV, a látványsportok, az egészségügy vagy az egyházak. És nem az a legnagyobb baj, hogy az egykulcsos adó onnan vesz el, ahonnan alig van mit – elvégre a társadalmi szolidaritás elve nincs kőbe vésve.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Lázár János igazsága

Lázár János bizonyos elveket meglepő következetességgel képvisel. Szerinte a tehetség és a kitartó tevékenykedés bizonyos előjogokat teremt: ne feledjük, ő még a lézerblokkolóját is közpénzből akarta finanszíroztatni. Úgy gondolja, megérdemelten kapta a fizetését, amikor 1,6 milliárdot nyertek az ERSTÉ-vel kötött üzleten, de mikor 23 milliárdra nőtt Hódmezővásárhely adóssága, nem jutott eszébe, hogy a város polgárainak adójából kapott jövedelmét a veszteség arányában csökkentsék.

És ez az a pont, ahol megdöccen a politikai elit logikája. A politikusokat mindig nagyon jól meg kell fizetni. Természetesen csak azért, hogy ne lehessen megvesztegetni őket – és ezt képesek rezzenéstelen arccal a képünkbe mondani. Azért beszédes, hogy nemrég két olyan polgármester is akadt, aki elfelejtette bevallani polgármesteri fizetését, amitől óhatatlanul az a benyomása támad az embernek, hogy valójában nem ebből élnek. Sőt, elhanyagolható tétel a jövedelmükben.

 

Az érinthetetlenek

Jelenlegi bajaink egy része a pártfinanszírozásból fakad. Nem csak arról van szó, hogy a politikai elitet nem érintik a társadalom többségének mindennapi problémái – bár a közteherviselésről nem tudnék a helyükben ilyen könnyedén beszélni. A politikusok közpénzekből, azaz a választópolgárok adójából szerzett jövedelme és az átlagfizetések közt egyre szélesedő szakadék tátong.

A politikába ellenőrizetlenül döntött közpénz döbbenetes mértékű kontraszelekciót eredményezett. Ma csupa olyan ember nyüzsög a magyar politikai életben, aki képességei és munkamorálja révén egyetlen más területen se tehetne szert ekkora jövedelemre. Ők kíméletlenül elmartak mindenkit, aki ért valamihez – ugyanis aki meg tud élni a szakmájából, nem áll be tülekedni ezek közé. A jó szakember pánikszerűen menekül ebből a közegből, ami a tehetséget a kíméletlenség és gátlástalanság szinonimájaként értelmezi. Nézzünk végig a politikusainkon és az országon: a látvány önmagáért beszél.

A befizetett adónkból luxuskörülmények közt tartjuk el a jelenünket és a jövőnket megfojtó sáskahadat. És a jelenlegi pártfinanszírozásnak köszönhetően teljesen mindegy, ki kerül hatalomra. Nem számít, ki melyik „oldalon” áll, legfeljebb a jelszavaik különböznek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adó/politika

Az egykulcsos adó akár gazdasági föllendülést is eredményezhetne egy protestáns etikájú, puritán országban. Ott, ahol az állam szerepe minimális. Nálunk viszont nem a piac diktál, hanem a fenntarthatatlanul nagyra nőtt államszervezet. Állami megrendelések nélkül senkiből se lehet a gazdasági élet jelentős szereplője. Magyarországon nem a termelésbe forgatják vissza a profitot.

Álszent dolog arra hivatkozni, hogy az egykulcsos adó révén megmaradt extrajövedelem fellendíti a magyar gazdaságot. A politikai-gazdasági elit nem hazai termékekre költi a pénzét: ebből a pénzből külföldi luxuscikkek, külföldi utazások, külföldön szerzett diplomák lesznek. Az egykulcsos adó egyetlen eredménye, hogy a tehetőseket nem sújtja annyira az infláció – és ebbe a körbe vastagon beleértendő az a politikai elit, amely a közpénzekből kapott jövedelmét igyekszik a lehető leginkább adómentessé tenni.

Magyarország csak akkor lábalhat ki a válságból, ha a jelenlegi politikai elit számára kevésbé vonzóvá tesszük az államigazgatást, és ezt egyedül a politikusok jövedelmének drasztikus csökkentésével lehet elérni. A szaktárcák élére szakemberek és nem szakcelebek kellenek.

Jelenleg minél magasabbra kerül valaki, annál több mindenhez ért. Ha ezek magas szakértelmet és teljes embert kívánó feladatok, akkor nem szabad engedni, hogy egyesek halmozzák a pozíciókat. Ha pedig csak dísznek vannak ott, akkor fölösleges túlfizetni őket. A demokrácia lényege, hogy a választópolgárok maguk dönthessék el, mire költik a befizetett adójukat. Ennek érdekében olyan hivatalnokokat alkalmaznak, akik a lehető leghatékonyabban költik a közpénzeket arra, hogy kellemesebb legyen az adófizetők élete.

Lehetetlen helyzet, hogy valaki milliárdok fölött regnál, és nincs büntetőjogi felelőssége. Húsz év alatt egyetlen civil szervezet sem akadt, amelyik kidolgozta volna a politikusok javadalmazásának és elszámoltatásának rendszerét. Valljuk be, ezt az érintettekre bízni naivitás. Lehet sírni, hogy megvezették a társadalmat, de valójában mindenre mi adtunk felhatalmazást – és adunk a jövőben is.

Ezt szívjuk.

 

 

106 komment · 4 trackback

Címkék: adó lázár jános közpénz politikusok fizetése

A bejegyzés trackback címe:

https://civilpalya.blog.hu/api/trackback/id/tr494224296

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Laci néni munkaközvetítője 2012.02.29. 11:16:05

Gyors egymásutánban három hírrel is a címlapra került az Orbán kormány legfrissebb jáde oszlopa, Németh Lászlóné, illetve az általa irányított Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Először azzal, hogy az index kiderítette: tucatnyi külső szakértőt foglalko...

Trackback: Megbukna Lázár matematikából? 2012.02.29. 09:18:57

Lázár János szerint ha egy közmunkás egyedül nem tud megélni egy közmunkásbérből, akkor két közmunkás gyerekekkel együtt meg tud élni két közmunkásbérből. A kérdés a február 20-án rendezett sajtótájékoztatón került elő. Valamikor a félórás tájékoztat...

Trackback: Hogyan szedjen be még több pénzt a kormány? 2012.02.29. 09:18:06

Vegye rá a szimpatizánsait, a szavazóbázisát és a holdudvarát, hogy ne csak tüntetésekkel támogassák a kormányt, hanem nyúljanak a pénztárcájukba és adakozzanak! Jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy a szimpatizánsok, a szavazóbázis és a holdudvar csak addi...

Trackback: Mennyit keres a segédmunkás, a szakmunkás és a diplomás? 2012.02.29. 09:17:13

A Workania szerint az átlagos segédmunkás ma 8 órában bejelentve bruttó 113 ezer forintra, a szakközépiskolát végzett 132 ezerre, a diplomás 400 ezerre számíthat. És szerinted? Szerintük érettségivel, szakma nélkül bruttó 163 ezret, az érettségit is a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pilis 2012.02.29. 09:34:22

Nem jó, hogy van áfás és nem áfás számla és a kb. 1 millió "őstermelő". De 20 éve látni a beépített kískapuka.

p6tdlx 2012.02.29. 09:35:46

@Csm001: Segitel megszervezni ? ... csak a vicc kedvéért :)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.02.29. 09:36:13

Már termelődik az új politikai szarkupac (Zsiga Marcell pl), szóval hiába döglött ki az MSZP/Kisgazdapárt/SZDSZ, és hiába fog a Fidesz is, már itt vannak az ifjoncok a nyakunkon, akik megtanulták a csíziót.
Reménytelen az egész, bármelyik pártot is nézzük.

akakukk 2012.02.29. 09:40:47

Remekul eltalat poszt, gratulalok! Javaslom a vilag aranykopeseinek gyujtemenyebe felvenni:
"Magyarország csak akkor lábalhat ki a válságból, ha a jelenlegi politikai elit számára kevésbé vonzóvá tesszük az államigazgatást".

Azert azt nem kivanom hogy egy egyetemi professzor (kozalkalmazott) csak a minimalber 3x-at kaphassa.

Kutchek (törölt) 2012.02.29. 09:43:41

Ha '89-ben szépen agyonvernek minden kommunistát, akkor lett volna elrettentő példa a következő "elitnek".
Így viszont...

tundrazuzmo (törölt) 2012.02.29. 09:47:31

@ifj. Farkas Gyula: Kedves Gyula!

A kutyát nem érdekli az ön bizonyítása. Annak sincs egy fillérje se belőle, aki legutóbb bizonyította. Az elméleti matematika helyett menjen politikusnak.

És akkor (és csak akkor) bebizonyíthatja a Syllabux sejtést, miszerint politikusnak lenni jövedelmező dolog.

p6tdlx 2012.02.29. 09:49:50

@Kőmíves Kelemen:
>Reménytelen az egész, bármelyik pártot is nézzük.
A pártok léte garancia a korrupcióra.

Az igazi felelősök a problémáért sajnos a választók. Ha nem tetszik vmi,.. tenni kellene ellene, nem csak szövegelni.

pl: az LMP(Polakovics) a következőt mondta: A legelső kérdés (pártfinanszírozás az állam által), ... demagóg,
... mert az emberek tuti, hogy megszavaznák!

de ha megszavaznák, és tudjátok is, akkor valójában kit képviseltek ?! ...és ezek szerint lehet más a politika :) ... nagyon gáz!

p6tdlx 2012.02.29. 09:52:57

@akakukk: > Azert azt nem kivanom hogy egy egyetemi professzor (kozalkalmazott) csak a minimalber 3x-at kaphassa

Jogos.

(Lehet pontositani a dolgokat! ezek kb csak az elvek lettek volna)

Palkovics Ede 2012.02.29. 09:55:25

@p6tdlx: stb...
Akarja e, hogy csak makulátlan, bűntetlen előéletű képviselők kerülhessenek a parlamentbe? (asszem van egy pár elsőfokon elítélt...)

Akarja e, hogy a képviselőség felső korhatárát a mindenkori nyugdíjkorhatárban állíptsák meg? (tapasztalat szerint a kor előrehaldtával csak a szenilitás, és nem a bölcsesség domináns, legalábbis nálunk)

Akarja e, hogy ne pártlistáról, hanem ténylegesen a nyertes jelölt kerülhessen be a parlamentbe? (fair play)

kitiltott bögre 2012.02.29. 10:05:10

ezt a Magyarországot-ami minden csak nem hazája a benne élőknek-porig kell rombolni és újraépíteni. a jelenlegi politikai elitet-és mindenkit aki így vagy úgy közel áll hozzájuk-pártállástól függetlenül eliminálni.nincs más út.ez olyan mint a csótányirtás.ha egy megmarad feleslegesen csináltad az egészet.

OkoskaTo:rp 2012.02.29. 10:08:06

@p6tdlx: Bár nem számoztad, hogy könnyebb legyen hivatkozni, néhány észrevétel.

A listás mandátumok teljes eltörlése azt jelenti, hogy a jelenlegi rendszerben akár 25-30%-os Fidesz támogatottságnál, megosztott ellenzék mellett a Fidesz a képviselői helyek 100%-át szerezhetné meg. Ezt szeretnéd?

Mivel azonban a listás képviselőknek nem kell választókörzetet képviselni, csak a pártjuk érdekeit, ezért itt egyszerűsítenék: semmi szükség 100 szavazógépre. Egyszerűen a listás (kompenzációs) mandátumokkal szavazhasson a frakcióvezető, és ne tartsunk el plusz képviselőket!

A képviselők visszahívhatósága errefelé azt jelentené, hogy az aktuális ellenzék egyből a visszahívást kezdeményezné, amint esélyét látja a fordításnak. Már rövidtávon hasznos, de pillanatnyilag népszerű intézkedést sem szavazna meg egyetlen képviselő sem.

Én inkább azt tenném kötelezővé, hogy a vezető beosztásokhoz pszichológiai alkalmassági vizsgálaton kelljen átesni. Ne lehessen egy kisebbségi komplexusos vizionáriusból miniszterelnök, vagy egy, a valóságtól teljesen elszakadt orvosi esetből gazdasági miniszter.

komment-elo 2012.02.29. 10:13:28

ez egy ilyen magyar néphagyomány, hogy a korrupció a pártfinanszírozás miatt van.
a f-t.
azért van, mert a politikusok, meg a döntéshozók szeretik az ajándék dellát, a svájci bankszámlát, meg a 120 millás villát. meg az erküölcsi tartási is nulla. a nálunk még a magáncégeknél is előfordul korrupció vajon miért van?

ez egy ilyen, "nem tehetünk róla, a pártfinanszírozás a hibás!" felelősségelhárítás.

nagy kérdés, a felderítésre került korrupciós ügyek (hagyó, hunvald, stb,) esetében a pénz hány százaléka ment pártfinanszírozásra? tartok tőle, hogy a szám a 0-hoz közelít...
az nem pártfinanszírozás a szememben, hogy az érintett ad a dellából azoknak, akik a pozícióba juttatták, és félrenéztek amikor kellett, vagy el tudták intézni a hatóságok félrenézését. ezt bűnszövetkezetnek hívják, meg megvesztegetésnek. (azaz a korrupció csak további korrupciót szül, pl. nyomozó, ügyész, bíró megkenése, megzsarolása)

nehogy már bevegyük, hogy a bkv-nál azért nyúltak le pénzeket, hogy legyen miből május elsejét, meg lakossági fórumot rendezni! meg a választási plakát is sokba van. na ne etessük egymást...

az írás többi részével egyetértek.

encir 2012.02.29. 10:14:33

Népszavazás

Elvileg már most sem kérhet a hivatal olyan igazolást másik hivataltól teáltalad, amit önmaga is meg tud szerezni.

Ket 36. szakasz

Az ügyfél azonosításához szükséges adatok kivételével az ügyféltől nem kérhető olyan adat igazolása, amely nyilvános, vagy amelyet valamely hatóság, bíróság vagy a Magyar Országos Közjegyzői Kamara jogszabállyal rendszeresített nyilvántartásának tartalmaznia kell. Az adatszolgáltatás iránti kérelmet nyolc nap alatt kell teljesíteni.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.02.29. 10:14:55

Új -nem bóvli- kormányt, új köztársasági elnököt, Gyurcsány-Orbán nélküli Magyarországot!

A tavaszi szél meghozza gyümölcsét, orbán banda takarodj!

encir 2012.02.29. 10:17:36

És ne a párthoztartozás szabja meg a szavazatot, hanem a képviselő saját véleménye.

Ha valami jó törvénykezdeményezés van, ne kelljen zsigerből elutasítani csak mert a másik oldal találta ki.

Lencsés István 2012.02.29. 10:25:48

Nincsen semmi baj a MAGYAR adórendszerrel , nem kell a hülyeségkeltés pláne anoniman ....

Kivlov 2012.02.29. 10:30:45

@Kutchek:
Erről van szó barátom...

Csicseri 2012.02.29. 10:37:14

A választást úgy kéne megreformálni, hogy:
Csak az szavazhat:
- Aki magyar állampolgár,
- M.o-n van bejelentett lakcíme,
- Az elmúlt 4 évből legalább 3-ban fizetett adót M.o-n.
- Rendelkezik ált. iskolai végzettséggel (vagy középiskolaival, ezen még lehet vitatkozni)
A nyugdíjasok és kismamák egy jó kérdés, de az lenne a cél, hogy az adófizetők többségben legyenek a szavazáson, mert jelenleg ők egy elhanyagolható kisebbség, és a pártoknak nem áll érdekében, hogy az ő kegyeiket keressék a hazug ígéretekkel.

Továbbá be kell vezetni, hogy a listás szavazás keretén belül is meg kell jelölni embereket, és nem a párt határozza meg a lista sorrendjét, hanem az így leadott szavazatok. A leggusztustalanabb lényeket így minden pártból ki lehetne szűrni, mert nem szavazna rájuk senki.

gh14 2012.02.29. 10:43:43

Magyarországon az emberek gondolkodásmódjával van a baj.
Senki nem akar adót fizetni, de mindenki minél többet szeretne kapni az államtól, tényleges kifizetésként, illetve "ingyenes" szolgáltatásként.

Biga néni 2012.02.29. 10:51:38

@akakukk: először olvass, aztán írj:)
Az eredeti listában átlagbér 3x-osa szerepel.

mazolika 2012.02.29. 10:53:30

@kitiltott bögre: Van egy kis gond a rombolással: SOHA nem azok építik újjá az országot, akik lerombolták. Úgyhogy köszönöm, nem kérek a rombolásból.

Egy építő.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.02.29. 11:03:46

Nem értem ezt a postot. A címe alapján az adórendszerről szól, de szinte szó se esik róla, hanem a politikusok korrupciója és tehetségtelensége a téma. A megoldás pedig a politikusok bérének csökkentése a szerző szerint. Mondanám, hogy rég olvastam ekkora hülyeséget, de sajnos nem, mindenki minimálbéren akarja tartani a képviselőinket már jó ideje. De annyi eszük nincs, hogy felfogják: akkor még többet lopnának és még kevésbé lenne vonzó a pálya bármilyen tehetséges ember számára. Most se abból él a legtöbbjük, amit fizetésként vesz fel, ezt még a szerző is tudja, ha jól látom. Akkor meg hogy juthat olyan következtetésre, hogy még jobban toljuk el a korrupció felé a rendszert a fizetésük megvágásával?

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.02.29. 11:04:13

hölgyek, urak, kommentelők, a politikusok ti vagytok. a politikusok pont olyan korruptak, mint ti lennétek a helyükben. lehet itt ostoba népszavazósdit játszani, de négy évente sose ennek megfelelően választotok. valahogy mindig sikerül ugyanazokat választani, akik már bizonyították alkalmatlanságukat.
nem népszavazás kell, hanem rengeteg munkával pártot/pártokat létrehozni, annak támogatottságot szerezni. persze gondolom könnyebb a billentyűket koptatni, mint tenni valamit.

Kivlov 2012.02.29. 11:08:02

@guti.haz14:
Ez a lényeg! Egyből sír mindenki, ha "megszorítás" van. Ahogy akkor is, ha adót emelnek neki. vicc...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.02.29. 11:08:36

@milliliteratura: te is csak a billentyűket vered. A probléma egyébként nem megoldható a jelenlegi keretek között. Egy olyan pártra, ami valóban szakértőket tartalmazna és piacgazdaságot serkentő programot mutatna be, nem szavazna soha 10%-nál több ember. Mari néni meg Pista bácsi ugyanis arra fog szavazni mindörökké, aki több állami juttatást ígér, nem arra aki piaci feltételeket teremt. A magyar nép java antikapitalista, ezért vagyunk ott ahol.

Nzoltan 2012.02.29. 11:18:26

@Zka: Szakértő kormány soha ne lesz. Pont azért, mert a szavazók nem akarják. A szavazók olyan pártot választanak, amelyik azt mondja amit hallani akarnak. Nem többet, nem kevesebbet. Eddig ez volt. Most olyan van ami ettől eltér. Fúj is rá mindenki. Az, hogy hosszútávon nekünk mi jó, azt meg majd meglátjuk 15-20 év múlva.

Nzoltan 2012.02.29. 11:20:19

@Zka: Azt akartam írni, hogy egyetértek. Csak hosszúra sikerült.

:-)

Nzoltan 2012.02.29. 11:21:44

@encir: Osztán itt-ott mégis kérnek. Mert az ügyintézők (egy kisebb része) lusták és basznak utánajárni.

Nzoltan 2012.02.29. 11:23:54

Az utolsó bekezdéshez:
A civil szervezetek is pénzt akarnak. Semmi érdekük a olyan valamit létrehozni, ami esetleg ellehetetleníti a közpénzek elnyerését.

kitiltott bögre 2012.02.29. 11:24:30

@mazolika: pedig ezt ami most van lehet kozmetikázni de attól még működni nem fog.

Valós Kilométer · http://www.valoskilometer.hu 2012.02.29. 11:24:46

"Álszent dolog arra hivatkozni, hogy az egykulcsos adó révén megmaradt extrajövedelem fellendíti a magyar gazdaságot. A politikai-gazdasági elit nem hazai termékekre költi a pénzét: ebből a pénzből külföldi luxuscikkek, külföldi utazások, külföldön szerzett diplomák lesznek."

Ez nem így van. Nagyon sok ismerősöm és én sem költünk luxusra, pedig az egykulcsos miatt sokkal több marad. Így is mindent elköltünk hónapról hónapra, ezért a terv, miszerint élénkíti a gazdaságot bevált, csak mellette csökkentek az egyéb csoportok költekezései is. Ez utóbbi többek között az adójóváírás kivezetése miatt lehet, de annak kevés köze van a kulcsok számához.

Amit te írsz, az havi bruttó 1-2 MFt felett lehet igaz (nem 300.000 Ft-tól). Ebből következően egy felső plafon esetleg jó lenne, mondjuk évi 15-25 MFt-nál.

Pötty1 2012.02.29. 11:27:32

Az 1 kulcsos adóhoz:
Én köztisztviselő vagyok tizenakárhány éve. 2 diplomával, rengeteg szakosító tanfolyammal, merem azt mondani, értek ahhoz amit csinálok. Namost a feleségem gyesével együtt jelenleg a havi nettó bevételünk nem éri el a 200 ezer forintot. Tudom, másoknak ennél is kevesebb, de 4-en kellene, hogy megéljünk, + van egy jelenleg 80-90 ezres frank hitelünk.
A lényeg:
Matolcsinak volt képe azt mondani, azért jó az 1 kulcsos rendszer, mert ez rákényszeríti a munkavállalót, hogy magasabb bért harcoljon ki. Aha.
Nálunk fix bértábla van. Az érdekérvényesítés MINDEN formája tilos nekünk, a szakszervezetünkkel pedig egyszerűen nem hajlandóak még beszélni sem.
Hát így bánik ez az állam a saját embereivel is, mit várjanak akkor a többiek?

A közszférával szembeni ellenérzéseket megértem, de addig amíg nekem a régiósítás előtt 2 főnököm volt, most már 5 van, így 5 embernek kell 5* annyi munkával bebizonyítanom, hogy nem én lettem hülye a szakmámhoz. Ehhez képest a januári sokkszerű leépítésekkor, hány vezetőnek is mondtak fel???
Persze. Mert ők nélkülözhetetlenek. De a mi osztályunkon már csak 6-an végezzük azt a munkát amit eddig 11-en is alig győztünk.

De erre is van megoldás. Túlóra. Ja meg a kettős könyvelés. Van egy hivatalosan vezetett munkaidő nyilvántartás, ahol nincs 1 perc túlóra se, ebből szűrik le odafent, hogy megy ez ennyi emberrel is, így menni fog még párral kevesebbel is.
És van egy valódi munkaidő nyilvántartás. Ez csak a főnököknek szól, hogy lássák ki az aki nem dolgozik napi 12-14 órát...

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.02.29. 11:27:34

"Húsz év alatt egyetlen civil szervezet sem akadt, amelyik kidolgozta volna a politikusok javadalmazásának és elszámoltatásának rendszerét."

Teljesen igaza van a szerzőnek!
Már rég ki kellett volna dolgozni egy mérhető, sarokszámokhoz kötött, nem manipulálható (egzakt), számonkérhető, elszámoltatható (visszahívható!!!) kinevezési és javadalmazási rendszert.

Lenne egy alapilletmény, amelytől a fentiekben meghatározott elért mutató-teljesítmények alapján kell eltérni lefele és felfele egyaránt.

Valós Kilométer · http://www.valoskilometer.hu 2012.02.29. 11:40:29

@Pötty1: "Matolcsinak volt képe azt mondani, azért jó az 1 kulcsos rendszer, mert ez rákényszeríti a munkavállalót, hogy magasabb bért harcoljon ki."
Szerintem ezt a versenyszférának üzenhette (piaci alapú díjazás), és nem az államinak (ki tudja mi alapján történő díjazás).

Nzoltan 2012.02.29. 11:42:19

@Pötty1: Ha olyan szar a helzyet, irány egy új munkahely. Más helyetted nem fogja megoldani a problémáidat.
A közszféra sehol nem a zsíros fizetésekről szól. Inkább a stabilitás ami csábító. Onnan nem rugnak ki havi rendszerességgel. Persze a versenyszférában sincs kolbászból a kerítés, ott is megy a sumák. Viszont nincs bértábla. Ha van jobb hely, tovább álsz.

Borenbukk 2012.02.29. 11:44:55

@Pötty1: Mert az allamigazagatasban valoban sokkal tobb ember dolgozik nalunk, mint kene, de nem a jelenlegi strukturahoz kepest, hanem egy idealishoz. Ha most kirugnak azt a 30%-ot, amivel tobben vagytok, osszedolne a rendszer az emberhianytol.

mizrolist 2012.02.29. 11:54:15

@Valós Kilométer: csendben megjegyezném, hogy a választás után azonnal kinyírt Bajnai-féle adórendszer 2011-től a 32%-os kulcs határát évi 15 milliós jövedelemhez vitte volna fel. Szerintem a te ötleted pont ez lett volna...

tschaffer77 2012.02.29. 11:55:08

A kérdés azt hiszem kevésbé az adórendszer bajait feszegeti mint inkább a vezetők fizetését illetve a jelenlegi berendezkedést. Míg az adórendszerünkből például messzemenőkig hiányzik a legtöbb EU-s országban meglévő vagyonadó (mert problémás, nem értem máshol miért nem az) és ennek rovására emelünk az egekbe minden mást, addig a képviselők fizetése teljesen más kérdés. Még egy szó az adóról. Ha egykulcsos adó van és nincs 0-ás adósáv a nagyon kis jövedelmüeknél ez mindenképpen a szociális háló reformját kéne eredményezze, ami elmaradt. Ugynakkor az egykulcsos adó a magas jövedelmüek alacsony adózását eredményezi amit külföldön kompnezál az általuk fizetett vagyonadó, szóval ami jelenelg van az nem normális rendszer.

De térjünk át a lényegre a politikusi fizetésekre. A kérdés rengeteg irányból megközelíthető. Például ha úgy gondoljuk hogy a politikusaink a piacon nem állnák meg a helyüket ezért inkább ezért a piachoz képest kis jövedelmekért harcolnak (emeljük ki végső sorban vezető beosztásokhoz kell hasonlítanunk) akkor meg minek fizetnénk ekik többet alapú gondolkodás a következő eredményekre vezet. Értelmes ember aki betölthetne jobban fizető állást is soha nem lesz politikus vagyis az ország sorsa mindig balfékek kezében lesz ez nem túl szép. Erre egyik megoldás az hogy a politikusoknak nem adunk fizetést, hiszen erre is rengeteg példa van akár a történelemből is. Vagyis a nemesek gazdagok joga és kiváltsága, illetve fizetett nagyvállalti képviselőké lesz a politizálás. Ez nagyon szép csak éppen nyilván egy ilyen válogatott réteg nem feltétlenül képviselné minden társadalmi réteg érdekeit ugyanolyan hévvel hogy úgy fogalmazzunk. Bár nyilván nekik sem lenne érdekük egy instabil lázongó néptömeg kitermelése tehát a jelenleginél akár sikeresebben is működhetne egy ilyen felállás. Elméletben. A másik út valóban jelentős fizetéseket adni ami már elgondolkodtatja azokat is akik nagyvállalati elnöki széküket ugynazért a pnzért szívesen lecserélnék a nemzeti érdekeke képviseletére is. Ne legyünk naívak végső soron a parlamentben ülők többsége mindenképpen a felsőbb osztályokból kerülne ki de ezzel piacosítva sokkal több agyi kapacitást lehetne megmozgatni. És ha a demokráciára (ami a legdrágább államforma csak nem akarja senki elismerni) ráköltjük amit rá kell és nem rajta akarunk spórolni még működhetne is tisztán fehéren és jól. (És lassan ami a demokrácia sajátja de mindent ugye nem lehet) Van még út ami régi Németországra volt jellemző ahol a politikusok hatalma erősen korlátozott hiszen ők cserélődnek, míg volt egy stabil és megerősített bürokrata réteg akik kidolgozták a javaslatokat és a politikus csupán dönthet két szakmai megoldás között és nem ő tesz le valami hablatyot hogy na vagy csináltok mögé tervet a minisztériumban vagy le lesztek cserélve. A mai magyar viszonylatokat ismerve én ezt a jogaiban és fizetésében megerősített szakértő bürokrata réteget vagyis a minisztérium dolgozóit erősíteném (nem feltétlen létszámban), míg politikusok jogait erősen meggyírbálnám. Aki ezek után még politikus akar lenni hogy nem tud állami pénzeket nyomni a haveroknak, mert nem ő irányítja a bürokráciát személyre szabott pályázatokkal stb az maradhatna.

Valós Kilométer · http://www.valoskilometer.hu 2012.02.29. 12:02:03

@mizrolist: Nem az én ötletem, de én is így látom jónak. Annyi különbség azért van, hogy a Bajnai-felé a szuperbruttós 15 MFt (azaz inkább 10), én pedig az anélküliről gondolom, hogy jó lenne. Azaz a Bajnai határt ezzel egy kicsit feljebb tolnám (szuperbruttónál 20-30 MFt-ra).

Persze a progresszív adózás egészen addig csak önbecsapás, ameddig az ország 26%-a adóelkerülő (szemben a német 15%-kal).

Nzoltan 2012.02.29. 12:03:05

@tschaffer77: Mit kell reformálni a szociális hálón? Sokkal több minden jár itt mint bárhol az eu-ban. Még mindig túl sok a segélyes. Addíg míg marad ez a nagy visszaosztás, addig nem lesz itt előrelépés, ugyanis a fejlődni képes vállalkozások és egyének jövedelmeit osszák szét.
Most is kb ugyanaz a szocializnus van mint 20 éve.

vuvuvu2 2012.02.29. 12:03:07

@Valós Kilométer:

"Matolcsinak volt képe azt mondani, azért jó az 1 kulcsos rendszer, mert ez rákényszeríti a munkavállalót, hogy magasabb bért harcoljon ki."

Nekem az a benyomásom, hogy a piac beárazta az egykulcsos adó nettónövelő hatását. Ugyanaz az állás amire fizettek 2010 novemberében 600 ezret ma már 450-500 ezres kategória. Konkrét cég, konkrét példa. A munkaerőpiacon nem egyedi ez a történet. Tehát Matolcsy hülyeséget beszél. Az egy lépésben bevezetett egykulcsos felborította a bérpiaci arányokat rendesen (közelebb tolta egymáshoz a szenior és junior szakértők béreit). Szvsz jobb lett volna ha több év alatt térünk át az egykulcsosra.

ursus artos 2012.02.29. 12:03:54

A posztoló rosszul látja: ha a "gazdagokat" dupla akkora adóval terheljük, akkor NEM folyik be dupla annyi pénz.
Erre húsz évnyi bizonyíték van.

Pötty1 2012.02.29. 12:03:56

@Nzoltan: Hű, nagyon félreértettél. Én szeretem a munkám, és nem akarom otthagyni. Büszke vagyok arra, amit csinálok. Csak azt próbáltam leírni, hogy mennyire méltatlanul bánik az állam azokkal akik elvileg őérte dolgoznak, és ezt tetőzi egy abszolút dilettáns ember nyilatkozata. Olyan kiutat akar mutatni nekünk, ami egyszerűen nem létezik (bérharc), és ezt bele meri mondani a kamerába. Én ezen háborodtam fel. Nem vagyok már 20 éves, és tudom, hogy nem fogom megváltani a világot, sosem fogok milliókat haza vinni. Mi berendezkedtünk erre a szerényebb életre, ami sokaknak biztos hülyeség, de 2 lehetőségem van.
1. maradok és megpróbálok megélni ebből a pénzből.
2. váltok, ami ha nem jön be/mert ma mi a garancia bármire is/ akkor nem lesz miből fizetni a részleteket, vagyis nagyon rövid távon még hajléktalanná is teszem a családom. Ha nem lenne hitelem, egyszerűbb lenne a váltás.
Ja és ugye az állam a saját dolgozóinak nem adta meg a hitel kiváltásának lehetőségét. /Pedig hosszú távon egyértelműen olcsóbb lett volna, ha adnak egyszeri támogatást, mint belemenni a bankokkal ebbe az elhúzódó valamibe, aminek még senki sem látja a végét.

gombosg 2012.02.29. 12:07:03

@komment-elo: Csak a cikket tudom idézni: "Jelenlegi bajaink egy része a pártfinanszírozásból fakad."
Érdemes elolvasni, mielőtt hozzászólsz, és pl. kiderül, a szerző szerint mi köze az egésznek az adórendszerhez!

Egyébként érdemes a bevallási listákat megnézni pl. a HVG-ben, az alap fizu 220 ezer körül van, de kevés képviselő keresett egymillió alatt. Egész pontosan csak Bencsik volt a 380-ból, aki 220-at keresett. :)
Úgyis kevesebben lesznek a következő ciklusra (papíron, mert úgyis el lesznek tartva...), keressenek többet felőlem, akár nettó fél-egymillió között, de akkor semmi pozícióhalmozás.

Egyébként igaza van azoknak, akik említik, természetesen a pártfinanszírozás csak a torta egy (jelentős) szelete. Amire minden ciklusban elmennek az átláthatatlan tíz-százmilliók, vagy ki tudja, mennyi.
Nyilván a dolog az állami megrendelések, tehát a közpénzek elköltésének átláthatatlanságánál kezdődik. Túlárazott, sokszor önkényes szerződések, amiket még kérésre sem hajlandóak kiadni. Szerintem ez pont annak a cinikus pökhendiségnek az egyik megnyilvánulása, amit a napi pártpolitikában is látunk. Magyarul le vagyunk szarva...

Pötty1 2012.02.29. 12:07:38

@Nzoltan: Ja az kimaradt, hogy honnan veszed, hogy nem rúghatnak ki bármikor? Egyszerűen azt kell mondaniuk, hogy méltatlanná váltál. Vagy egy apró feladatbeli átszervezéssel, rögtön létszámfelettivé váltál és mehetsz is. Aztán pereskedhetsz a bíróságon évekig, majd ha esetleg a javadra ítélnek, inkább fizet az állam pár havi végkielégítést meg elmaradt bért és helló. De ami a legfontosabb, nem lesz munkád!

qwertzu 2012.02.29. 12:08:16

@ifj. Farkas Gyula: Tétel az, nem sejtés.
Amúgy meg minek?
Itt van 6 probléma, darabja 1 millió dollárt ér:
www.claymath.org/millennium/

rókafogta 2012.02.29. 12:11:49

@ursus artos: Akkor miért hiányzik kb. 500-600 milliárd az szja bevételből?(holott most a csórók többet fizetnek)

Nzoltan 2012.02.29. 12:13:49

@Pötty1: Értem én mit mondasz. De az állami szektorban mindig van egy (bér)plafon, amit nem tudsz túllépni. Ha neked az megfelel, akkor oké. De azt a plafont elérni sem rövidebb idő mint máshol a csillagos eget.

Persze hogy kirúghatnak. Csakhogy a másik oldalon ezt a tényezőt nyugodtan szorozd meg öttel.

ursus artos 2012.02.29. 12:16:36

@rókafogta: nem hiányzik. A csórók meg örüljenek, annak, hogy 2006-2010-ig nem kellett adót fizetni.
("Adómentessé tettük a minimálbért")

Brix 2012.02.29. 12:17:20

Magyarország egyik legfőbb problémája, hogy a politikai-gazdasági elit "túszul ejtette" és kizsákmányolja az országot. Valamit már maga Orbán is észrevett, hiszen a 2012-es évértékelőben már kijelentette: " ...Nem az oligarchák kormánya vagyunk" , "...Hidat akarunk verni a különböző társadalmi csoportok, a középosztály és a legszegényebbek közzé" - valamint, azt is elismerte, hogy az új adórendszer hátrányos helyzetű sok ember számára: "sokan érzik úgy, hogy az új rendszer nem könnyíti meg az életüket"
Persze, az igazág az, hogy Orbán óriási léptékkel szélesíti tovább a már eddig is meglévő társadalmi különbségeket. Az oligarchák köszönik szépen jól vannak: Pintér és Fellegi belülről, Csányi, Széles, Demján kívülről támogatja a kormányt...Sőt, még a birkamenetbe is beállnak, hogy kifejezzék loyalitásukat
DE, mit ad Orbán a "kisembernek"? Európai bérek helyett ,Orbán munkááert cserébe, munkát ajánl:
"...a jól végzett munka jutalma a még több munka" Igen , ezt már tapasztaltuk... Most februárban, amikor megkaptuk a bérünket, havi 8000-9000 forinttal kevesebbet vittünk haza mint tavaly...cafeteria megszűnt, júniustól meg az új munka törvénykönyve szerint az éjszakai pótlékot leszállítják 50%-al. A kompenzáció sehol...Közben az infláció brutális módon dolgozik...
Orbán nem hidakat épít a különböző társadalomi rétegek között, hanem éppen ellenkezőleg: átjárhatatlan falakat húz az átlagember és a már nyugati szinten élő jómódú rétegek között. Egy ilyen típusú egykulcsos adórendszer, amely jelentős tehernövekedést okoz a legrosszabbul kereső, széles rétegeknek, hosszú távon nem tartható. Sőt, jelentős részben az egykulcsos adó miatt kieső adóbevételek miatt kell az IMF hiteltért folyamodnunk. Ha nem ebben az igazságtalan formájában vezetik be, adóteher- csökkentés jótékony hatással lehetne a gazdaságra, de így inkább károkat okoz, mert egy szűk réteg a kizárólagos a haszonélvezője. A kormánynak láthatólag nincs semmilyen ötlete, hogyan lehetne igazságosabban átalakítani az adózást. Ebben az esetben, legjobb lenne ha átvennék egy olyan ország adórendszerét ahol, már működnek a dolgok. PL.: az USA-ban 6 kulcsos jövedelem adózás van, és komoly mértékű ingatlanadó. Ott megértették, hogy a társadalmi stabilitás megtartása érdekében a nagyobb jövdelemmel és a nagyobb vagyonnal rendelkező egyéneknek, a jövedelmük és a vagyonuk nagyobb részével kell hozzájárulni a közöshöz. Nálunk belátják majd idővel, mert a többségi társadalom előbb-utóbb, valamilyen eszközzel ki fogja kényszeríteni az igazságosabb közteherviselést

Valós Kilométer · http://www.valoskilometer.hu 2012.02.29. 12:28:04

@vuvuvu2: Biztos van ilyen is, de például a mi cégünknél 4 éve folyamatosan emelkednek a bérek (előtte is ez volt) és nem csökkenek. Az egykulcsost több lépcsőben vezetik be, hiszen most sem az (2012-ben: 16 és 20%-os SZJA kulcsok vannak). Ezzel az aránnyal meg is tudnék barátkozni, de a progresszív hívők valamiért mindig dupla "büntetőkulcsot" szeretnének (pl: 16 és 32, vagy 18 és 36%).

mazolika 2012.02.29. 12:28:59

@kitiltott bögre: Nyilván, de te a megoldások közül a lehető legrosszabbat vázoltad fel.

Ugyanakkor sajnálattal veszem észre, hogy a jelenlegi folyamatoknak az lesz a vége, amit te írtál. Én úgy gondolom, hogy jelenleg a bekövetkező kataklizma kárainak enyhítésére kell felkészülni. Mind fizikai, mind lelki szinten fel kell készülni.

Én úgy gondolom, hogy sajnos az ember addig húzza-halasztja a problémák valódi megoldását, amíg be nem következik valamilyen dráma, és akkor van LEHETŐSÉG a tanulásra és változásra. A mostanihoz hasonló csörték rengetegszer előfordultak és elő is fognak fordulni az emberiség történetében, az egyén dolga, hogy tanuljon belőle és a végén jobb ember legyen belőle. Természetesen van lehetőség a tanulásnak egy békés útjára is. Csak ezt kevesen választják.

rókafogta 2012.02.29. 12:31:56

@ursus artos: Sajnos nagyon nagy tévedésben vagy ,(hiába fizet több ember szja -t összességében kisebb a bevétel (persze nem Viktor szerint 2.600E adófizető NAV kimutatás: 3.500E ,aki sötét mint a nemzetgazdasági fasza ) maradj is ebben a hitben(aztán majd ne lepődj meg amikor az állítólagos 16% mondjuk 25% lesz mindenkire.)Az igazi nagy halak a "32% ból csaltak most meg a 16%" ból csalnak-(politikai elit tömi még jobban a zsebét) ezt sikerült elérni semmi többet,( mert az ,hogy a többségnek 30-40 ezerrel több maradt az nem sokat oszt vagy szoroz az sem igaz ,hogy a társadalmi hasznosságuk sokkal nagyobb , persze nem általánosítva) javaslom nézzél utána az adó bevételeknek azt is megnézheted , hogy a költségvetésben hányadik bevételi tétel az szja.

ursus artos 2012.02.29. 12:36:27

@rókafogta: én pedig azt javaslom, hogy ne általánosságokat puffogtass, hanem egy rendszert tekints összességében...
Vizsgáld meg az okot és okozatot.
Keresd a választ arra, hogy miért mindenki okosban oljdja meg? Miért törvényszerű az, hogy "számlával, vagy anélkül tetszik kérni, asszonyom.."?
Szóval a nagyképű "javaslom nézzél utána " szöveggel ne gyere nekem...

kitiltott bögre 2012.02.29. 12:39:08

@mazolika: sajnálom de ez van.te is látod,én is látom.mint mondottam volt ha nem irtjuk ki véglegesen a "csótányokat"hosszú távon megmérgezik ismét az életünket.
Antall József mondta hogy:tetszettek volna forradalmat csinálni.most már kell.mert ha nem tesszük földönfutók leszünk a saját országunkban.

tschaffer77 2012.02.29. 12:40:01

@Nzoltan: Na látod pont ezért kell reformálni. Nem azt mondtam hogy jelentősen többet kell költeni. Szó se róla. Van egy régi rossz rendszerünk. De megváltoztak és meg lettek változtatva a viszonyok, és még mindiga régi rossz rendszer él. Vagyis nem oda megy a pnz ahova kell hanem elfolyik. Szerintem ez iganis reformra szorul, mert iganis van akin kell és megéri és lehet is segíteni, ez a szociális háló célja.

Cang 2012.02.29. 12:47:56

Nem az a lényeg hogy milyen az adózás, hanem az hogy a befizetett adót mire költik. Amíg a piaci ár többszörösét fizetik ki a közbeszerzett javakért, indokolatlanul magas jutalmak, nyugdíjak, drága járműparkok vannak, hozzá nem értő vagy nyíltan sikkasztó emberek és szervezetek ámokfutását kell pénzelni, addig lehet bármilyen adókulcs, ingatlan, gépjármű vagy vagyonadó, a pénz sosem lesz elég, mert bármekkora összegű pénzt el lehet lopni, csalni, sikkasztani.

Nézzétek meg Hunvald elvtársat, bűnösnek találták, de megtarthatja a vagyonát, vagy épp Lázár elvtársat, aki milliárdokat bukott a svájci frankon közpénzből, de a Számvevőszék szerint minden szabályos és oké, vagy a szép emlékű MOL csomagot. Ott van az lerabolt adófizetők pénze. Ezek után meg jönnek azzal, hogy zéró tolerancia. Na köszi..

rókafogta 2012.02.29. 12:58:26

@ursus artos: Én nem tudom ,hogy ki mindenki okosba csinálja(akkor én a hülyék közé tatozom idestova 22 éve) de mivel ennyi ideje vagyok vállalkozás tulajdonosa és abból 16 éve a szerény vezetője tisztában vagyok az adózással és sajnos az örökös változtatásokkal is a piaccal is meg még sorolhatnám ,hogy mi mindennel ami a napi dolgokat jelenti ,amit mondtam nem általánosság(akkor az is ,hogy mindenki okosba csinálja)De egy tény volt itt 45 év 22 év (8 év) minden ,meg minden legfőképp 8 év (én elég nagy adóssággal vettem át annak idején a céget de nem pofáztam a múltról (csak max . fél évig-megszorítottam leépítettem ,fizettünk talpon maradtunk- néha még jó is volt(nem vonatkozik mostanra)és ennyi! De nem kommunikáltam sikernek két év alatt elba.... "4000 milliárdot(mint ahogy egyesek teszik) és nem óhajtok "észt osztogatni" senkinek csak megnézem a "főkönyvet "- ennyi.

szivatnakanyám 2012.02.29. 13:00:12

értsük meg már végre,hogy a rendszerváltás követően lettek csak vagyonos emberek.Ezt a vagyont meg tisztességes uton megszerezni nem lehet.
Mindegyiken nyomon lehet követni honnan hová jutott.
a KDNP Hargitai is tanárból, 85-ben tanácselnök 9o-ben polgármester, 2006-tól költségvetés,pénzügyi számvevőszéki bizottsági tag.
Mára 40.7208ha szántó, 37.2801ha erdő, 3.2000ha mocsár és több ingatlan tulajdonosa.
Ez a trend a szántók,mocsarak,erdők tulajdonlása szinte minden képviselőre jellemző. Miből is van jelentős EU támogatás?
Ezek mind olyanok ha adod az ujjad, később a karod is kevés lesz.

bátornyuszi 2012.02.29. 13:03:19

@Nzoltan: Igazán? És hova menjen? Gondolom elmúlt már min 40.Szerinted felvennék valahova? Amúgy a versenyszférában sem fizetnek jobban.Vagy ki sem fizetik esetleg. (Lányom szállodában diplomával 120-at keres 6 év gyakorlattal) Ahhoz nagyon nagy mázli kell (vagy valami rendkívüli tudás)de leginkább jó kapcsolatok hogy valaki kifogjon egy zsíros állást

tschaffer77 2012.02.29. 13:06:14

Nem feltétlenül sikkasztás a hülyeség is fáj. A dohányzás káros tehát tiltjuka hol lehet, nem is lehet árulni akárhol, és jól megsarcoljuk minden adóval közben pedig íme a dohánytermesztős szövetsége panaszkodik hogy dohánytermesztésre kevés a támogatás.
www.madosz.hu/index.php?mod=1&akc=olvas&cid=124
Termesztésre!!!! Annaka termesztésére amit tiltunk, nem tudom vajon Marihuánatermesztésre is van támogatás? És az összegek is felháborítóak:
"A támogatás mértéke:

• Burley-termesztési támogatás keretében hektáronként legfeljebb 580 000 Ft,
• Virginia- termesztési támogatás keretében hektáronként legfeljebb 740 000 Ft.
"

Ez a támogatás. Tehát elveted és odáig kell ápolni hogy virágozzék nem egy nagy ügy ám és akkor már ennyi pénzt kapsz az államtól plusz még eladod a termelőnek ...

mazolika 2012.02.29. 13:08:05

@kitiltott bögre: Én látom,hogy baj van, de tudod, az emberek nem csótányok. És embert "irtani" egészen más tészta, mint csótányt. Nyilván azért nem nevezed nevén a dolgokat, mert nehezebb "kiirtani" olyan valakit, akinek van neve és története, mint akit el lehet intézni egy "csótány" besorolással. A felelősség a tied, a másik ember által elkövetett bűnök nem mentenek fel téged semmi alól, nem legitimálják egyetlen rossz cselekedetet sem.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.02.29. 13:11:39

@Zka: á, esetleg az életrajzom ott van a monitorodon? :)
legyen elég annyi, hogy az elmúlt öt évben két párt szervezésében voltam benne, az egyik ma a parlamentben van.
de jelenleg a billentyűzetet koptatom, ez igaz :)

amúgy egyetértünk, pont ezért írtam, hogy a politikusaink pont olyanok, mint a "zemberek". amíg a társadalomnak nem lesz gerince, addig a politikusainknak sem.

Arbet 2012.02.29. 13:36:44

1, Civil szakértői kormány (jelenlegi pártok nélkül)
2, Pártok nélküli parlament ahol az egyéni képviselő feladata védeni a demokráciát és a fejlődés útját
3, Azonnal visszavonható képviselőket
4, Mentelmi jog eltörlését
5, Minden elköltött adóforint mellé valóban civil ellenőrzést
6, Korrupció felszámolását, büntetési tételének emelését
7, Adócsalás, adókerülő magatartás szigorú kemény büntetését
8, Szociális juttatási rendszer liberalizálása
9, Jelenlegi politikai elit felelősségre vonása az elmúlt 22 év miatt

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.29. 13:43:04

@Csicseri:

"Csak az szavazhat:
- Aki magyar állampolgár,
- M.o-n van bejelentett lakcíme,
- Az elmúlt 4 évből legalább 3-ban fizetett adót M.o-n.
- Rendelkezik ált. iskolai végzettséggel (vagy középiskolaival, ezen még lehet vitatkozni)"

Ilyen már volt. 1938-ig. Cenzusnak hívják. Elavult, s valószínűleg az EU nem is engedné.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.29. 13:45:44

@Arbet:

"1, Civil szakértői kormány (jelenlegi pártok nélkül)"

Abszurd. A "civil szakértő" azt jelenti: illegitím, súlytalan. A politizáláshoz PÁRTOK kellenek.

"2, Pártok nélküli parlament ahol az egyéni képviselő feladata védeni a demokráciát és a fejlődés útját"

Ha nincsenek is pártok, akkor vannak a képviselőknek politikai nézeteik. Azaz ez ugyanúgy pártrendszer, csak hivatalosan nem mondják ezt ki.

"3, Azonnal visszavonható képviselőket"

Ez permanens választásokat jelent.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.29. 13:49:02

Az egykulcsos adó pedig a kevés pozitívumok egyike, amit bevezetett a Fidesz. Fejlődő országba egykulcsos adó kell, mert hatékonyabb és igazságosabb. A többkulcsos adó luxusát csak gazdag országok engedhetik meg maguknak.

Arbet 2012.02.29. 13:52:11

@dr. birca max: Látjuk mindaz amit írsz hova vezetett. Nem kell párt, mert onnantól kezdve, hogy párt van a párt szava és hierarchiája dönt. Az egyéni képviselőség alapelve pedig az, hogy az egyéni képviselők saját seggüket féltve szavazzanak a választóik akarata szerint, mert vissza lesz vonva a képivelői állásból. Igen, permanens választások lehetnek ami miért lenne gond? A választók igen is foglalkozzanak azzal, hogy ki képviseli őket. Egy idő után úgyis találnak olyat aki a többség támogatását élvezi, és amíg úgy is viselkedik, hogy képviseli őket, addig nem váltják le.

Dr.dr.dr. birca.. nem célunk a jelenlegi rendszer fenntartása, és ezt nem kell megindokolni, mert mindenki tudja, hogy mi a baj vele.

tschaffer77 2012.02.29. 14:13:38

Szerintem rosszul áltok hozzá. Nem a szavazati jogot kell szűkíteni. Hanem milyen alapon indulhat valaki képvislőnek aki nem képes ellátni a feladatot. A választhatósági oldalon kell szűkíteni.
Minden magyar állmapolgár választahtó, ha:
- Nincs és nem volt a nevén az elmúlt 10 évben csődbe ment cég
- Büntetlen előéletű
- A jelölése időpontja előtt a választáshoz kapcsolódó ingyenesen bárki által letehető közigazgatási és jogi vizsgát leglább 95%-os eredménnyel teljesítette
- A jelölése időpontja előtt a választáshoz kapcsolódó ingyenesen bárki által elvégezhető pszichológiai teszten konstruktív (tetszőlegesen bővíthető) eredménnyel végzett.

Valamint képvislői mandátumát azonnali hatállyal elveszti az akit a Nemzeti Korrupciós Iroda ügynökei sikeresen rávesznek csúszópénz átvételére :) (Na itt lenne nagy szórás)

tschaffer77 2012.02.29. 14:17:36

@dr. birca max: igazából nem tudom mi abban a luxus hogy legfelső 10% több adót fizet :) Ezt magyarázza el valaki. Tehát az osztályvezetők és igazgatók, bankelnökök, felügyelő bizottsági tagok stb. esetén nem értem milyen alapon merül fel a több munkáért többet akarok keresni kérdése? Ez inkább csak az alkalmazottak és beosztttak között merül fel, ami nem a 10%.

tschaffer77 2012.02.29. 14:20:27

Nem a párttal vana baj, hanem hogy nem nyilvánítják alkormányellenesenk és büntetendőnek (a személyi szólás és vélemény szbadságához való jog alapján) a több pártban is meglévő kötelező együttszavazás intézményét ahol a kiszavazókat még büntetik is! a pártrendszer rengeteg országban működik csupán az azon belüli deviáns viselkedést kell kiölni. Mert ez az.

mazolika 2012.02.29. 14:25:33

@dr. birca max: ÖNMAGÁBAN az egykulcsos adó tényleg igazságos és egyszerű, de: jelenleg AHOGY és AMIKOR bevezették már ez a két pozitív tulajdonsága teljesen elveszett.

Mert amíg az egyik oldalról kivezették a magasabb adókulcsot, a másik oldalon az adójóváírást is kivezették. Így akárhogy nézzük azt látom, hogy aki gazdag, az gazdagabb lett, aki szegény, az jó esetben ugyanott maradt (kompenzáció), de többségében szegényebb lett.

Másrészt az időpont sem túl megfelelő (válság van, rémlik valami?), ráadásul semmilyen kényszer (választási ígéret) nem volt abban, hogy bevezessék. A bevezetés következtében a 400 milliárdos lyukat olyan egyszeri, vagy rövidtávú (2-3 éves) intézkedésekkel pótolták, amik nem fognak segíteni rajtunk már középtávon sem.

p6tdlx 2012.02.29. 14:50:32

@bátornyuszi:
>IGEN! Akarjuk, IGEN!

Sajnos az kevés, hogy akarjuk!
Meg is kellene valosítani, pl névszavazás formájában, előtte átkéne nézetni vmi hozzáértővel, megszervezni, stb...

Ezt is akarod ?

DIldiko 2012.02.29. 14:53:03

@Valós Kilométer: Az adójóváírást azért kellett kivezetni, mert az egykulcsos adó bevezetése rosszul sült el, de a nagyoknál sokkal több maradt, ezért nem nyúlnak hozzá. Inkább a kisemberről húznak le még egy bőrt - ez sokkal egyszerűbb. Nem számít, hogy a kötelező béremelést sok cég nem tudja vagy nem akarja kigazdálkodni, a dolgozóit inkább a szürke vagy fekete gazdaságba tolja. Kíváncsi vagyok, jövőre mennyi lesz az szja bevétel - ez az intézkedés mennyit hoz a konyhára. Szerintem sokkal kevesebbet, mint tervezték!

Netuddki. 2012.02.29. 15:02:22

"de valójában mindenre mi adtunk felhatalmazást"

Szerintem a semmittevésre, lopásra és az ország lejáratására senki nem adott felhatalmazást. Szóval most már csak a számonkérést kéne kitalálni és beárazni a büntetési tételeket...

Netuddki. 2012.02.29. 15:03:50

@DIldiko: A kisember régebben nem fizetett adót. Tessék végre megérteni, adót mindenkinek fizetni kéne. A mértékén persze lehet vitatkozni...

Netuddki. 2012.02.29. 15:06:22

@mazolika: "ráadásul semmilyen kényszer (választási ígéret) nem volt abban, hogy bevezessék."

Méghogy nem volt? Az orbán "megígérte" az "egyszeri, nagyarányú adócsökkentést".
Persze szerintem senki nem így képzelte a dolgot. Ez van akkor amikor biankó ígéretek alapján választanak miniszterelnököt...

Netuddki. 2012.02.29. 15:11:27

@dr. birca max: ""3, Azonnal visszavonható képviselőket"

Ez permanens választásokat jelent."

Nem feltétlenül. Mondjuk a képviselő havi fizetése felét csak csúsztatva, fél év után kapná meg. Ha leváltják, bukta...

CyberPunK 2012.02.29. 15:11:42

@kovi1970: Ugyanmár, pontosan tudjuk, hogy mi a különbség a választási program és a kormányzás között ebben az országban. :)

DIldiko 2012.02.29. 15:14:00

@kovi1970: Hogy-hogy nem fizetett? Az áfa, kommunális adó, jövedéki adó, meg még ki tudja milyen adó micsoda? A kisembert soha meg se fizették. Mesterségesen alacsony a bére, ezt kompenzálták az adójóváírással! Most ezt kivezették, de a bért nem rendezték.

Netuddki. 2012.02.29. 15:14:25

Egyvalamit a blogíró kihagyott.
Az adókat be is kell ám szedni! Ez ugyanúgy az állam feladata. Ha nem a legnagyobb az összes közül. És mindenkitől egyformán, nincs kivétel. Ezt kívánná meg a társadalmi igazságosság. Ehhez képest az egykulcsossal kapcsolatos problémák eltörpülnek...

DIldiko 2012.02.29. 15:17:10

@kovi1970: Ráadásul a gazdagabbak sokkal több adót elcsaltak, tőlük sokkal kevesebb adó jött be arányait tekintve, mint a szegényebbekktől.

Netuddki. 2012.02.29. 15:23:28

@DIldiko: ÁFA-t mindenki fizet. A kisebb keresetűek értelemszerűen kevesebbet. Ez ebben a kérdésben irreleváns. Az már kevésbé, hogy mondjuk a minimálbér 2-3 szorosára már gyakorlatilag a munkáddal kapcsolatos költségeknek az 1/3-a volt a nettód a 2 kulacsos rendszerben.
De még ezzel az 1 kulcsossal is a fizetésem 50%-át elvonják adóba. Szóval miről beszélünk?
Az meg hogy ki mennyit keres sajnos azon is múlik mit mennyiért vállal el. Ha vannak olyanok akik ugyanazt a melót olcsóbbért megcsinálják akkor szintén miről beszélünk?
Bérrendezés? Ki rendez itt bért? Az orbán felemelte az adókat és elvárja a munkáltatóktól, hogy kompenzáljanak? Milyen alapon? A munkás még mindig mondhatná, hogy kösz de ennyiért nem dolgozik.
Tisztában vagyok vele, hogy ez mennyire nem egyszerű dolog, de az összefogást, a szakszervezeteket már régen feltalálták. Csak összefogás kéne ezen a területen is. Mert ha az nincs akkor a munkavállalók gyakorlatilag egymással csesznek ki miközben a munkáltató a háttérben röhög rajtuk és besöpri az alacsony bérek miatt a kis extraprofitját...

Netuddki. 2012.02.29. 15:27:00

@DIldiko: Mármint kicsoda? Nevet tudnál mondani? Vagy csak általánosítasz?
Az adócsalás meg azért lehetséges mert az állam nem végzi jól a feladatát. Az általunk választott képviselők nem teremtik meg a jogi hátterét, hogy ne lehessen adócsalás...

Valós Kilométer · http://www.valoskilometer.hu 2012.02.29. 15:32:15

@DIldiko: Az adójóváírás kivezetése már akkor ismert és tervezett volt, amikor az egykulcsos bevezetését tervezték. Én is kisember vagyok, de ez mégsem érintett. Tudom, hogy a média azt sulykolja, hogy 500.000 Ft bruttó felett már gazdag az ember, de ez 1 MFt-nál sem igaz.

"Inkább a kisemberről húznak le még egy bőrt - ez sokkal egyszerűbb."
Szerintem sokkal nehezebb a kevesebbet keresőktől elvonni (rosszabb a társadalmi elfogadottsága). Eddig (20 éven keresztül) a többet keresőktől vontak el nagyon sokat (38-40%), mert az sokkal egyszerűbb és "igazságosabb" volt.

DIldiko 2012.02.29. 19:50:42

@kovi1970: Összefogás? Most? Ugyan már! Amíg az embereket meg lehet osztani, erről ne is álmodjunk!

DIldiko 2012.02.29. 19:51:52

@kovi1970: Akik számla nélkül olcsóbban dolgoznak, a minimálbéres vállalkozók akik luxusautókkal járnak, akik számla nélkül költségtérítést vesznek fel. Ha bárki legalább 5-t nem ismer a saját környezetében az vak!

DIldiko 2012.02.29. 20:01:33

@Valós Kilométer: Mondd már meg, hogy miért nem emelte fel senki a szavát, mikor a kiskeresetű emberek havonta 8-10 ezer Ft-al visznek haza kevesebbet. Vagy mondják, hogy 28500 Ft helyett mennyivel jobban lehet élni 47000 Ft-ból. Csak az nem mondják, hogy a 28500 most 22800 lett, a 67000 helyett kapnak 47000-t.
Azért én nagyon szeretnék 500.000.- Ft bruttót keresni, de esélyem sincs rá! Hidd el nagyon gazdagnak érezném magam!
Az állam egyik feladata az újraelosztás, szociális háló fenntartása. Igen igazságosabb, hogy a sokkal jobban keresők többet adjanak a közösbe, mint az aki keveset keres, vagy esetleg munkanélküli. Ha nem így lenne, akkor csak áfa lenne és mindenki aki bármit is vásárol ugyanannyit fizetne - ennek legalább lenne értelme.
Sokkal egyszerűbb a fehér kereseteket adózni, mert én addig míg mindent le nem vontak, meg se kapom a fizetésem, mint a szürke és fekete gazdaságot kifehéríteni, a korrupciót megszüntetni. Az embereknek nem csak fizetésük van, sokan enélkül is jól élnek, észre se veszik, ha esetleg nem kapják meg, be se vallják, mintha soha nem is lett volna. Sokan az osztalékokból, nyereségből, részvényekből nagyon jól élnek, miközben akár nem is dolgoznak. Ezeket megadóztatni sokkal nehezebb, összetettebb feladat, mint a hivatalosan dolgozók fizetését!

Valós Kilométer · http://www.valoskilometer.hu 2012.03.01. 09:21:34

A kis keresetű emberek kb 10 éven át többet vittek haza, most pedig nem elvették ezt a pluszt tőlük, hanem visszavették (adójóváírás). Ez elég nagy különbség. Ilyen visszavétel volt a 13 havi nyugdíj és 13 havi fizetés is a közszférában. De a magánnyugdíj pénztári einstand is majdnem ugyanez volt, nézőpont kérdése.

47000 Ft-ot az kap, aki sem a versenyszférában, sem az államiban nem tud vagy nem akar elhelyezkedni. Ezért a közmunka keretein belül lehetőséget kap (sajnos nem mindenki), hogy bizonyítson és hogy visszaszokjon a munkába (vagy ne szokjon le róla). Elismerem, hogy van Mo-n 5-10% hátrányos helyzetű, akinek nagyon nehéz kitörni, de én sajna attól, aki internetet használ nem tudom elfogadni, hogy nem annyit keres, amennyit szeretne (mobilitás, továbbtanulás, keresés kérdése az egész a versenyszférában).

Én akkor sem érezném gazdagnak magam, ha 1 MFt-ot keresnék. Biztos vagyok benne, hogy 100.000 Ft-os kereset mellett sokan gondolják azt, hogy "félmilla" már maga a Kánaán, pontosan ezt használja ki a média is, amikor ezeket az embereket gazdagnak mondja ki.

"Sokan az osztalékokból, nyereségből, részvényekből nagyon jól élnek, miközben akár nem is dolgoznak."
Ebben ugyan van valami, de ez nem kötődik a 16%-os SZJA-hoz, mert ők nem eszerint adóznak. Ettől még ők is fizetnek adót, csak másként. A kérdés nem az, hogy ezt megtehetik-e (szerintem igen), hanem hogy milyen módon gyűjtötték össze az ehhez szükséges alaptőkét. Pont ezért egységesen elítélni őket nem lehet.

l ember 2012.03.04. 10:00:41

@kovi1970: szerintem pontosan tudod, hogy az ember bármit elvállal, hogy ne legyen munkanélküli. bő 10 százalékkal több munkakereső van, mint állás. Ha kereslet-kínálat görbék alapján akarod beárazni a béreket, az egy fagyira sem lenne elég. Ezért tömörülnének a munkavállalók szervezetekbe, amit szakszervezetnek hívunk. Épp tavaly tették őket súlytalanná

l ember 2012.03.04. 10:04:31

@Kivlov: azért ezt mondani akkor, amikor a fizetés több mint 70%-át elvonják, elég cinikus

l ember 2012.03.04. 14:49:01

@p6tdlx: Hát, ebben minden benne van, modhatni a nép hangja. Érdemes sorra venni

"

Akarja-e , hogy a pártok állami támogatása megszünjön?

ez egy egyszerű és átlátható módja annak, hogy a népképviseletünket finanszírozzuk, és sokkal jobb, mintha nagyvállalatok finanszíroznák őket. Én igenis szeretném, ha lenne egy keret, amiből az engem képviselőket arányosan támogatjuk, és nem kéne nekem utalgatnom

A képviselő jelölteket pontozzák nyelvtudás, végzettég, szakértelem, nyilvános IQ teszt eredmény, jogi, pénzügyi ismeretek, stb. alapján (minden munkához kell tudás, csak politikusnak mehet minden hü..e?)

Ha választásról van szó, a választók legyenek mindenhatók!. Elég, ha ők tudják, kire szavaznak. Ha időben elérhető a valasztas.hu -n minden önéletrajz, minden elérhetőség. Ez pl nincs meg

Akarja-e , hogy az aktuális legnagyobb ellenzéki, nem kormányzó párt ellenőrizhesse az állami cégeket, beruházásokat, szerződéseket, hivatalokat, stb. teljes ellenőrzési jogkörrel ?

sőt, mindenki, kormányzati portálról böngészve

Akarja-e , hogy max. 2x4 évig lehessen valaki parlamenti, ökormányzati képviselő (legyenek új emberek!)?

megint beleszólás abba, mit akar a választó. Vannak kistelepülések, ahol nincs ennyi alkalmas ember, ellenben van, akit mindenki ismer és megbízik benne. Szerintem pl Ivády simán elvisz több ciklust Ivádon

Akarja-e , hogy csak olyan képviselő kerüljön a parlamentbe akit személyszerint vállasztottak? (listás bekerülés eltörlése)

nem csak (egyébként kezelhetetlen méretűre hízott) választókerületeket kell képviselni, sőt, a parlamentben főleg nem, hanem funkcionálisan definiálható társadalmi csoportokat (nyugdíjasok, vállalkozók, munkavállalók, kisgazdák, nagygazdák, stb), ideológiákat (kommunisták, demokraták, szociáldemokraták), és ehhez egyértelműen párotk kellenek

Akarja-e , hogy max 65 éves korig lehessen valaki közalk, köztiszviselő, tanár (pl, vén hü..e prof. az egyetemeken)

hagy ne az életkor döntse el, ki mennyit ér, hanem a teljesítménye. Remek 70 éves tanáraim voltak

Akarja-e , hogy max. 100 fő parlamenti képviselő legyen? (sok hü..e, végtelen viták)

így válik lehetetlenné a népképviseletnek még az elve is. Mégis ki tud több tízezer embert egyszemélyben képviselni? Hogy lesz ebből a képviselőt befolyásolni képes csoport? Ezt tudják vityáék is, a nép meg jól beveszi, hogy ez afféle önkorlátozás. Végtelen vita pedig csak a diktatúrában nincs

Akarja-e , hogy max az átlag bér 3x-at kaphassa max közalk, köztiszviselő havonta, bármilyen címen összesen max?

igen, az országos átlagbérhez kötni jó ötlet

Akarja-e , hogy a képviselők visszahivhatóak legyenek, és a mentelmi joguk megszünjön?

én igen, de megértem, akik féltik a stabilitást. Szerintem megérné

Akarja-e , hogy 8 évre visszamenőleg minden közalkalmazott,köztiszviselő elszámoltatható legyen, vagyoni felelősséggel, hogy valóban a köz érdekének megfelelően járt el?

alap minden adóforinttal elszámolni, ez a legfontosabb

Akarja-e , a korrupció szigorú büntetését, online bejelentési lehetőséget, pl: ügyfélkapu legnagyobb aktuális ellenzéki, nem kormányzó párt felügyeletével?

teljesen publikus ellenőrizhetőség, mint fent. Nem csak pártok, hanem újságírók, civilek, bárki hozzáférésével

Akarja-e , hogy az Állam, Önkormányzat csak olyan hitelt vehessen fel népszavazás nélkül amit saját idejében vissza fizet, a köv választásig ?

talán nem fölösleges, nincsenek megfelelő közgazdasági ismereteim, hogy ezt eldöntsem

"

p6tdlx 2012.03.07. 14:36:34

@l ember:

kösz,hogy vetted a fáradságot elolvasni,végig gondolni!

Akarja-e , hogy a pártok állami támogatása megszünjön?
...egyszerű és átlátható módja annak, hogy a népképviseletünket finanszírozzuk..

Ok, de ne az állam/politikusok adják, mert akkor a politikusok csak magukat fogják támogatni/bebetonozni vele, legyen pl ado 1%-a, igy esetleg lehetnek új pártok is.
--

hagy ne az életkor döntse el, ki mennyit ér, hanem a teljesítménye. Remek 70 éves tanáraim voltak

Ha x évente vizsgázniuk kell, és át mennek, akkor ok, de a 70-éves tanárok 90%-anak nyugdijban a helye!
--

listás bekerülés eltörlése:

csak olyanok lehessenek képviselők akiket megvállasztottak, ha nem győzi a képviseletet akkor alkalmazzon beosztottakat, de ő dönt ! nem vmi egyéb politikus akit oda került...

egyébként pedig nem szabad az átlag választókról sem politikusokrol racionális döntéseket feltételezni... ezért kellene szürni mindkét csoportot vhogy :)

l ember 2012.03.07. 20:37:04

@p6tdlx: a pártok a választáson elért támogatottságuk arányában kapják az apanázst, ez gyakorlatilag ugyanaz.

A tanárok vizsgáztatása egy bürokratikus húzás. Ez is egy munkahely. Ha máshol is el tudják dönteni a munkáltatók, kinek a munkája értékes, és kié nem, itt miért ne lehetne így?

A lista lényegét szerintem nem érted, és ezért nem értem és sem, mit mondasz. Itt egy képviselőcsoportot választasz, akik egy adott társadalmi csoportot, irányvonalat, ideológiát képviselnek. Ha nagy, heterogén választói csoport szavaz rájuk, akkor sokan bejutnak, több bizottságban, témában, ügyben tudnak jelen lenni. Mi ezzel a probléma?

A cenzust javaslóknak pedig azt szoktam ajánlani, kezdjék magukon. Ha racionális választói döntéseket akarunk, ne csesszük el az alapoktatást

p6tdlx 2012.03.07. 21:33:18

@l ember:

>A tanárok vizsgáztatása egy bürokratikus húzás. Ez is egy munkahely,el tudják dönteni a munkáltatók, kinek a munkája értékes, és kié nem..

A gyakorlatban mégsem: nemrég találkoztam egy alkoholista prof-fal aki józanon sem ütötte meg egy tengerimalac szinvonalát :( (65+éves)

>Itt egy képviselőcsoportot választasz
Én nem akarok ideológiai,stb. csoportokra szavazni, csak 1 db képviselőre, akin számon lehet kérni vmit! A probléma: a végén senki sem felelős semmiért! de ha a választott 1 db ember nem OK, akkor visszahivni! bármikor ... egy párt esetében mindig lehet bünbakot találni, és minden megy tovább....

l ember 2012.03.11. 10:42:26

@p6tdlx: szerintem ne építs országos rendszert az alokholista professzorodra. Sajnos tökéletes rendszer nincs, és szerintem ha egy jó kollektívát a vezetés (vagy maga a kollektíva) nem tud kialakítani, a szabályozás sem segít.

Egy párt ellenőrizhetősége valóban nehezebb, mint egy egyéni képviselőé (mármint elméletben, gyakorlatban ma mindkettő meg vagyon tiltva), de sajnos muszáj azokat is képviselni valakinek, akik az egyéni körzetükben kisebbségben maradtak, egy jól működő demokráciában pedig sok ilyen van, hiszen az valóban plurális, nem kétpártrendszerű. Talán a kétkamarás rendszer filozófiája a megoldás a problémára. Ha egy párt civil, szak -és szakmai szervezetek által támogatott, horribile dictu belőlük épül fel, sokkal beágyazottabb lesz
süti beállítások módosítása