HTML

Civil pálya

Friss topikok

  • dokineni: Arra gondolt, hogy elevenségükben felérnek 5 lánnyal. Mi a francnak ezen megsértődni?! Frusztrált ... (2014.02.22. 12:37) HARRACH PÉTER MATEMATIKÁJA
  • seahawks: nyírő egy mocskos fasiszta volt, nem igaz magyar. (2012.05.31. 10:32) KÖVÉR LÁSZLÓ OLVAS
  • : @egyenlítő: Jajj, hát ez az, mint a fentebbijeimből is kitűnik, épp ezt nem értem én se ... ;) (2012.05.14. 16:23) A SZÉKHELYI ÜGY IGAZI TÉTJE
  • Éhes_ló: Ezek is eszkimók, vagy ufók itt: www.beol.hu/bekes/kek-hirek-bulvar/szokni-probalt-a-targyalasrol-... (2012.05.09. 22:47) JUHÁSZ OSZKÁR POLGÁRHÁBORÚJA
  • pocaklakó minimanó: @CREATOR: Nem kell letagadnod. Azt írsz, amit akarsz, én meg azt hiszek el belőle, amit akarok. ... (2012.03.18. 22:40) FÉKTELENÜL

UTOLSÓ BEJEGYZÉS

2014.04.12. 22:44 Syllabux

Elhagytam a blog.hu-t, mostantól itt találtok meg: http://civilpalya.kinja.com/

Köszönöm mindenkinek, aki követett. :)

Szólj hozzá!

KÖVÉR LÁSZLÓ OLVAS

2012.05.30. 10:44 Syllabux

A félreértések elkerülése végett szögezzük le: a Nyirő József temetése körüli botránysorozat teljesen fölösleges volt. Egy közel 60 éve elhunyt ember újratemetése nem románellenes cselekedet. Annál is kevésbé, mert Nyirő Józsefnek 2004 óta áll szobra Székelyudvarhelyen. Politikai eseményt legfeljebb azok kreálnak belőle, akik így szeretnék sütögetni a pecsenyéjüket. Mindkét oldalon. Az, hogy az egész végül bohózatba fulladt – zarándokvonatostól, huszárostól, táskástól, razziástól – jól jelzi, mennyire súlytalan a dolog.

Viktor Kolář3.jpg

 (Victor Kolář. A kép lelőhelye: http://museum.middlebury.edu/store/notecards)

 

Miért idegesek a románok?

Bár a román fél reakciója erősen túlzott, van alapja. Az újratemetés szervezésében ugyanis szerepet vállalt az Országgyűlés Hivatala, amit az ország harmadik közjogi méltósága, az Országgyűlés elnöke felügyel.

Az Országgyűlés Hivatalának tevékenységét a Házszabály 3. fejezete tartalmazza, ez azonban nem ruházza fel se kegyeleti, se kulturális hatáskörrel az intézményt. Nyirő József újratemetése legfeljebb a Hivatal nemzetközi kapcsolatokra vonatkozó pontjába szuszakolható bele:

(4) A Hivatal az Országgyűlés két- és többoldalú nemzetközi kapcsolataival összefüggő hivatali tevékenység ellátása keretében:

a) közreműködik az Országgyűlés nemzetközi kapcsolatainak szervezésében;

b) biztosítja a kiutazó és fogadó delegációk felkészítését;

c) közreműködik a nemzetközi rendezvények előkészítésében és lebonyolításában.

 

Ezek viszont egyértelműen politikai feladatkörök. Ami azt jelenti, hogy az Országgyűlés Hivatala – bármit mondjon is Kövér László –, nem az író, hanem a képviselő előtt kívánt tisztelegni. Az előtt a politikus előtt, aki a végsőkig kitartott Szálasi mellett.

 

Nyirő_József.jpg

 (A kép lelőhelye: http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Nyir%C5%91_J%C3%B3zsef.jpg&filetimestamp=20120409174235)

Utórezgések

Lehet arról vitázni, hogy Nyirő József irodalmi munkássága milyen értéket képvisel, csak éppen nem érdemes. Az, hogy mikor milyen műveket olvasnak nagy számban az emberek, ritkán esztétikai kérdés. 

Persze sokkal kényelmesebb megszervezni egy zarándokvonattal, huszárokkal ékes újratemetést, vagy ha nem jön össze, legalább az író-politikus hamvaival bújócskázni, hegyesen nyilatkozni, mint olyan viszonyt építeni ki a mindenkori román politikai erőkkel, hogy ne legyenek problémák pl. a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karának létrehozásával.  

Nyirő József újratemetését pedig intézhette volna a Szépírók Társasága, az Írószövetség, vagy akár az MTA is. De nem ők tették, hanem valamiféle rosszul értelmezett politikai nosztalgiából fakadóan az Országgyűlés Hivatala.

Nyirő József nem véletlenül Madridban hunyt el. Ha megéri a rendszerváltást, ugyanúgy nem jött volna haza, ahogy Wass Albert sem. Nem arról van szó, hogy nincs helyük a magyar szellemtörténetben, hanem arról, hogy a magyar állam képviselői milyen politikai értékek mellett teszik le a voksukat.

20 komment · 6 trackback

HARRACH PÉTER MATEMATIKÁJA

2012.05.26. 21:19 Syllabux

„Jómagam öt gyereket szerettem volna, lett belőle három, mindhárom fiú. De azt hiszem, a három fiú felér legalább öt lánnyal – nyilatkozta pár napja Harrach Péter, majd hozzátette: –  Nézzék, a mi dolgunk az, hogy nagyobb összefüggésekben, társadalmi összefüggésekben nézzük a dolgokat, az indentitásunknak megfelelően.”

 

Már csak azt kéne tudni, hogy Harrach Péter szerint 3 fiú > 5 lány, esetleg . Az mindenesetre világos, hogy a képlet alapján egy fiú az legalább ötharmad lányt ér. Ahogyan az is, hogy Harrach Péter szerint a nők másodrendű állampolgárok. Viszont érdekelne, hogy a képviselő úr milyen (hit)tudományos kutatásokkal támasztja alá ezt az állítást – ha már így „nagyobb összefüggésekben, társadalmi összefüggésekben” nézi a dolgokat. Természetesen az identitásának megfelelően.

Harrach Péter nyugodtan előadhatja véleményét a a párttársainak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a templomban vagy baráti körben is. Az országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának tagjaként azonban nem. Egyfelől, mert az általa is megszavazott Alaptörvény XV. cikkének 3. pontja kimondja: „A nők és férfiak egyenjogúak.”

Másfelől mind a magyar, mind az uniós értékrend szerint megengedhetetlen, hogy a törvényhozó testület egyik tagja a nők alacsonyrendű voltát deklaráló megjegyzést tegyen. Bár könnyen lehet, hogy pl. Hoffmann Rózsa szerint lazán belefér.

A legviccesebb az egészben, hogy Harrach Péter a fenti kijelentést a Népszabadság két újságírónője előtt tette. Ezt vagy freudista alapon, a politikus halálösztönével, vagy a politikai kultúra teljes hiányával magyarázhatjuk, ami meglepő egy több évtizedes gyakorlattal rendelkező politikus esetében. Főleg, hogy az interjú végén Magyarország jövőjéről szólva azt is megemlíti: „az iskolázatlan rétegek adják tovább a gyermekeiknek az ő sajátos kultúrájukat.” Láthatóan fel se merül benne, hogy a fenti kijelentés rá is százszázalékosan igaz.

Azt csak nagyon halkan jegyezném meg, hogy a frakcióvezető úr – úgy is, mint a magyar politikai élet mérhetetlen támogatottságú alakulatának képviselője – az általa mélységesen lenézett nők adójából is kapja a fizetését. Bár tudom, hogy a pénznek nincs szaga – ha következetes önmagához –, holnaptól lemond a jövedelmének feléről. Vagy legalább is elmormol egy bocsánatkérést. Arra, hogy eltakarodjon a politikai életből, ahogy az minden más kulturált országban történne, és a továbbiakban a kánonjog területén fejtené ki áldásos működését, gondolni se merek.

Mindez az abortusztabletta engedélyezésének kapcsán hangzott el. Harrach Péter, aki tudtalevően „nagyobb összefüggésekben, társadalmi összefüggésekben” nézi a dolgokat, így fogalmazott: „Engem az érdekel, hogy megszülethessenek a gyerekek! Ha a demográfiai tendencia nem fordul meg – és ez konkrét kutatás eredménye –, akkor 90 év múlva 5,2 millió ember lesz Magyarországon úgy, hogy egyharmad 65 év feletti lesz, közel egymillió bevándorlóval. Működésképtelen lesz az ország.”

Érdekes, ez a probléma az abortusztabletta bevezetésekor engedélyeztetésekor kezdi aggasztani a képviselő urat, és nem annak kapcsán, hogy a kétéves kormányzati munkájuk eredményeként – vastagon beleérve a felsőoktatási törvényt – a 30 év alattiak közel fele akar kivándorolni. De pár néhány ilyen nyilatkozattal elérhető, hogy az ország nőnemű fele is úgy érezze: külföldön több esélye van az európai létre.

És akkor szülhetnek a főpapok.

 

137 komment · 6 trackback

Címkék: harrach péter alaptörvény abortusztabletta nők egyenjogusága

A SZÉKHELYI ÜGY IGAZI TÉTJE

2012.05.12. 15:49 Syllabux

Székhelyi József egri kitiltásának ügyében már minden elhangzott, sőt az ellenkezője is. Szépen dagad az ügy, nyilatkoztak az érintettek, történt feljelentés, van diplomáciai botrány, lesz vizsgálóbizottság, és minden, ami kell. Tapasztalataim szerint az ilyen ügyek háttere kibogozhatatlan, úgyhogy javaslom, koncentráljunk arra, ami látszik: úgyis ez a lényeg.

 

 

A tények

Az egri önkormányzat kulturális bizottságának ülésén a következők hangzottak el:

„Várkonyi György: Székhelyi nem jöhet ide…

Orosz Ibolya: Nem jöhet ide!

Várkonyi György: …mert egy SZDSZ-es, büdös zsidó…

Orosz Ibolya: Te mondtad! (nevet)”

Várkonyi György összefoglalta a helyzetet, és a kulturális bizottság elnöke megerősítette, hogy így van – ahelyett, hogy kikérte volna magának. Ennyi történt, nem több.

 

Tévutak

A legnagyobb szereptévesztésben a MAZSIHISZ van. Székhelyi Józsefet ugyanis nem a vallása, hanem a politikai szerepvállalása és a származása miatt tiltották ki az önkormányzati rendezvényről. Nem tudom, a színész mennyire vallásos – egyébként: ez az ő magánügye –, de az tény, hogy a zsidó vallás gyakorlásának nincsenek etnikai feltételei.

Téved a MAZSHISZ, amikor faji izgatás vádjával tesz feljelentést. Nem erről volt szó. Igaz, némi pedálozással lehet egy ilyen csavart is adni az ügynek, de ez a törekvés köszönő viszonyban sincs a valós problémával.

Téved a baloldal, amikor a Numerus Clausus megjelenéséről beszél. Bár kétségtelen tény, hogy önkormányzati döntésről van szó, ez azonban nem emelkedett törvényerőre. Noha a történet egy fokkal súlyosabb annál, mint amikor egy kocsmából kitiltják a cigányokat, de épp azért születhetett feljelentés, mert az önkormányzat döntése ellentétes a hatályos magyar jogrenddel.

Tévednek mindazok, akik szerint etikai problémáról van szó. Egerben ugyanis törvénysértés történt.

 

A szereplők

Bár a politika vonzódik a színművészekhez, a kulturális bizottság elsődlegesen ott hibázott, hogy túlzott jelentőséget tulajdonított Székhelyi József politikai szerepvállalásának. A színésznek egyébként körülbelül annyit ártott a bizottság döntése, mint Bakács Tibor Settenkedő a Pick szalámigyárnak.

Botorság lenne azt hinni, hogy Orosz Ibolya, a kulturális bizottság elnöke SZDSZ-es büdös zsidókat villásreggelizik. Főleg nem keresztény-nemzeti alapon. Ő csupán rosszkor volt rossz helyen. Csak egy újabb ember, aki tökéletesen alkalmatlan a feladatra, amit ellát. Ami azért kínos, hogy az adónkból kapja a fizetését. Ebből a szempontból ugyanabban a helyzetben van, mint bármelyik közmunkás.

A kutyát nem érdekli, hogy Orosz Ibolya hogyan vélekedik a zsidókról. Otthon, baráti körben. A véleménynyilvánítás szabadsága őt is megilleti. Magánemberként. Közalkalmazottként viszont már nem csupán a választóit képviseli, hanem az állampolgárok egészét. Pártállásra való tekintet nélkül. Amíg a közpénzekből kapott fizetése az egzisztenciájának alapja, kényesen ügyelnie kell a törvények betartására.

A kultúrára szánt közpénzek elköltése az önkormányzat hatásköre és feladata, ugyanúgy, ahogyan az Új Színház esetében is. A képviselők viszont nem szelektálhatnak származási alapon.

Orosz Ibolya természetesen tudja, hogy hibázott, amikor nem utasította vissza Várkonyi György szavait. A hangfelvétel kipattanása óta bőven lett volna módja, hogy elnézést kérjen, és beismerje a hibáját. Nem tette meg.

Ezért kell mennie.

181 komment · 1 trackback

Címkék: fidesz eger közpénz mazsihisz közalkalmazott székhelyi józsef numerus clausus kndp orosz ibolya

JUHÁSZ OSZKÁR POLGÁRHÁBORÚJA

2012.05.01. 18:06 Syllabux

Napok óta kereng egy videó a neten: a hozzáfűzött szöveg szerint Juhász Oszkár gyermeke magyarázza saját rajzát, amelyen gárdisták gyilkolnak cigányokat. Az emberek lelkesen osztogatják, kommentálják, sőt még az Index címlapjára is kivergődött egy lagymatag poszt erejéig. Aki még nem látta volna, itt megnézheti.

Vártam, hogy felhördülnek a baloldaliak. Vártam, hogy felhördülnek a liberálisok. Vártam, hogy felhördülnek a jogvédők.

Megtörtént.

Mióta kipattant, hogy a gyöngyöspatai polgármester a választási kampány alatt polgárháborúról vízionált, Juhász Oszkár célkeresztbe került. A Jobbik ellenfelei azonnal megragadták az alkalmat, hogy letöröljék a politikai palettáról. Ez a gyerekrajzos videó ráadásul remekül példázza, hogyan képzeli Juhász Oszkár a maga polgárháborúját.

 © BBC fotótár

A polgárháború árnyéka

Megjegyzem, egyáltalán nem meglepő, ha ma Magyarországon bármely felelős politikai erő mérlegeli egy esetleges polgárháború lehetőségét. A térség történelme a társadalmi robbanások sorozata.

Ahhoz, hogy elkerüljük, olyan társadalmi berendezkedés kell, amely képes a folyamatos korrekcióra. Erre szolgál a jogállamiság, a fékek és ellensúlyok rendszere, a különböző társadalmi csoportok hatékony érdekképviselete, a folyamatos konszenzuskeresés kényszere.

1990-ben kaptunk egy esélyt, hogy változtassunk az addigi gyakorlaton. A politikai elit mohósága, képzetlensége és lustasága miatt elszalasztottuk a lehetőséget. Politikusaink nem végezték el a házi feladatukat: nem tanulmányozták a nyugati jogállamok gazdasági-, politikai-, és jogrendszerét, nem dolgozták ki, hogyan lehetne mindezt minél zökkenőmentesebben átültetni a magyar viszonyokra. Fontosabb volt, hogy rászívják magukat az állami forrásokra, és biztosítsák saját kivételezett helyzetüket. A tétova reformkísérletek – amelyek közül még az Alkotmány tartotta magát legtovább – lassan felőrlődtek a monolitikus államigazgatási gyakorlattal való folyamatos összeütközések során.

Az, ahogyan a FIDESZ bebetonozta saját hatalmát, hosszú időre lehetetlenné teszi a hatékony ellenállást. Sokáig kell gyűlniük a sérelmeknek, míg szétrobbantják az elmúlt két évben kialakított, végtelenül merev struktúrát. De amikor bekövetkezik, nagyot fog szólni.

 © BBC fotótár  

Egyenlők és egyenlőbbek

Nem kell egyetérteni Juhász Oszkár nézeteivel. Viszont gyereket felhasználni ahhoz, hogy kicsináljanak valakit, több mint gusztustalan.

Ez a videó számos sebből vérzik. Bár a gyerek értékrendje egyértelműen torz, megjegyezném, hogy annak idején mi is ugyanilyen lelkesen gyilkoltuk rajzainkon a németeket, mégse mészároltunk le egyetlen NDK-s turistát se. Azonban mindez mellékes. Egészen más a probléma.

© Raymond Depardon: Gyerekek a "fal építését" játsszák, Nyugat-Berlin, 1962

Ha ugyanis a videón Juhász Oszkár gyereke szerepel, az a gond.

Ha nem az ő gyereke van rajta, az a gond.

Ha a gyerek nem tudta, hogy felvétel készül róla, az a gond.

Ha a gyerek tudta, hogy szerepel, az a gond.

Ráadásul egy zárt közösségben örökre rajta marad a bélyeg.

Az a kérdés, milyen társadalomban akarunk élni. Olyanban, ahol az alapvető jogok mindenkit megilletnek, vagy olyanban, ahol ezek pusztán a velünk azonos nézeteket vallókat védik. 

Vártam, hogy felhördülnek a baloldaliak. Vártam, hogy felhördülnek a liberálisok. Vártam, hogy felhördülnek a jogvédők.

Mindenki kussol.

Nagyobb a baj, mint gondoltam.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Arthur Leipzig

55 komment

FÉKTELENÜL

2012.03.16. 18:43 Syllabux

Mozgalmas hónapunk volt. Először a Szolidaritás roppant meg – a múlt szombati tüntetésen alig 5-10 000 ember jelent meg a beígért 140 000 helyett. Röviddel ezután a Milla verte sikeresen padlóra magát, bár ők egyelőre még a lejtő tetején állnak. De a kormány hazai hívei is kifulladóban vannak, a mostani békemenet közel sem sikeredett olyan ütősre, mint a legutóbbi. Ugyanakkor Orbán Viktor változatlan tempóban száguld, és a 15-i tüntetés végre egyértelműen megmutatta a célt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(A kép lelőhelye: http://www.hirado.hu/Hirek/2009/08/17/07/Orban_Viktor_tul_a_csucson_.aspx

Orbán Viktornak nincs alternatívája

Bármilyen kínos is a nyugati típusú jogállam hívei számára, a jelenlegi parlamenten kívül és belül mozgolódó politikai erők mindegyike az orbánizmus higított vagy töményebb formáját kínálja. Az adófizetőkön kívül senki sem érdekelt a fékek és ellensúlyok rendszerének megteremtésében, se a politikusok javadalmazásának szabályozásában.

Ha az LMP ez utóbbi kérdésben akarna népszavazást – akár úgy, hogy a politikusok ne kereshessenek többet, mint a saját szakmájukban, akár úgy, hogy rájuk is a közalkalmazotti bértábla vonatkozzon – sokkal hitelesebb lenne a mostani kezdeményezése. Viszont a Fidesz 2008-as taktikájának követésével csupán protest-szavazási kísérletté silányították saját megmozdulásukat.

(A kép lelőhelye: http://index.hu/belfold/2012/03/13/hallgatassal_utne_agyon_a_fidesz_az_lmp-s_nepszavazast/)

Még mindig ott tartunk, hogy az egyes személyek iránti ellenszenv, és nem egy élhető rendszer iránti igény hajtja az embereket a szavazófülkébe. Amíg a Fidesz karaktergyilkos csapata biztosítani tudja, hogy ne Orbán Viktor legyen a leggyűlöltebb arc, a miniszterelnöknek nincs mitől tartania.

Vonzások és választások

Leginkább talán a Milla vergődésén látszik, milyen reménytelen a helyzet. A szórakoztatóipari szakemberekből, látványértelmiségiekből összeállt csapat először pár jól eltalált szlogennel és eladható arccal próbálkozott. Amikor nem jött be, megpróbálták elérni, hogy valakik összerakjanak nekik egy ütős politikai programot – nem tudták, hogy az ilyesmit nem a fecskék hordják össze.

Ezt követően visszatértek a saját terepükre, és meghirdették az alternatív köztársasági elnökválasztást, ami feketén-fehéren megmutatta, ugyanúgy építkeznek, mint hajdanán a Fidesz. Adott a beavatottak szűk köre, akik megpróbálnak maguk mögé tömeget verbuválni, csak mögéjük nem lökött milliókat a történelem, és magukat átmenteni kívánó pártállami potentátok keze.

Az egyszeri polgárnak azonban mindegy, hogyan hívják a miniszterelnököt. Nem a politikusok személye, hanem a politikai berendezkedés rendszere számít. Már megint jelszavakat és személyi garanciákat kínálnak intézményi garanciák helyett. Ebből fakad a szavazók apátiája.


 (A kép lelőhelye: http://szartoriusz.blogter.hu/451147/szentcsalad)

Játék határok nélkül

Orbánnak nem kell aggódnia a belföldi riválisai miatt. A 15-i megmozdulás nem a hazai közönségnek szólt. A lengyel és litván importtüntetők jelzik, hogy a miniszterelnök Magyarország után az EU-t is a saját homokozójává akarja formálni. A tegnapi beszéd jól illeszkedik abba a sorba, ami a pápánál tett családi látogatással kezdődött, az EU-s zászlók kiretusálásával folytatódott, és a szabadságharc meghirdetésével vált egyértelművé. Orbán EU képe egész más, mint az Unió meghatározó politikusaié. Egy kereszténységen alapuló, konzervatív, markáns nemzetállamokból álló szövetséget képzel el, ahol egy hozzá hasonló politikus sikeresen keresztülviheti az akaratát. Tegyük hozzá: német és francia pénzen.

Orbán szokása szerint a változások veszteseiből álló tömeget verbuvál maga mögé. Ugyan nincs sok esélye, de ha sikerül a folyamatos lázongás állapotában tartani a perifériát, jelentősen javulnak a tárgyalási pozíciói.

A tegnapi beszédet külföldön sokkal jobban értették, mint itthon. Persze kérdés, talál-e elegendő támogatót magának. Szokása szerint kockázatos játékba kezdett, hiszen  EU-s tárgyalópartnerei csak addig kötelesek egyenlő félnek tekinteni, amíg bent vagyunk az unióban.

Ha leszakadunk, onnantól az erősebb kutya diktál, és az biztosan nem mi leszünk.

(Foto: MTI)

170 komment · 6 trackback

Címkék: orbán fidesz eu március 15 milla szolidaritás lmp békemenet

HOL VÉRZIK A MAGYAR ADÓRENDSZER?

2012.02.29. 08:03 Syllabux

Ezer helyen. Most nem a mindenki által ismert fekete lyukakra gondolok, mint a BKV, a MÁV, a látványsportok, az egészségügy vagy az egyházak. És nem az a legnagyobb baj, hogy az egykulcsos adó onnan vesz el, ahonnan alig van mit – elvégre a társadalmi szolidaritás elve nincs kőbe vésve.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Lázár János igazsága

Lázár János bizonyos elveket meglepő következetességgel képvisel. Szerinte a tehetség és a kitartó tevékenykedés bizonyos előjogokat teremt: ne feledjük, ő még a lézerblokkolóját is közpénzből akarta finanszíroztatni. Úgy gondolja, megérdemelten kapta a fizetését, amikor 1,6 milliárdot nyertek az ERSTÉ-vel kötött üzleten, de mikor 23 milliárdra nőtt Hódmezővásárhely adóssága, nem jutott eszébe, hogy a város polgárainak adójából kapott jövedelmét a veszteség arányában csökkentsék.

És ez az a pont, ahol megdöccen a politikai elit logikája. A politikusokat mindig nagyon jól meg kell fizetni. Természetesen csak azért, hogy ne lehessen megvesztegetni őket – és ezt képesek rezzenéstelen arccal a képünkbe mondani. Azért beszédes, hogy nemrég két olyan polgármester is akadt, aki elfelejtette bevallani polgármesteri fizetését, amitől óhatatlanul az a benyomása támad az embernek, hogy valójában nem ebből élnek. Sőt, elhanyagolható tétel a jövedelmükben.

 

Az érinthetetlenek

Jelenlegi bajaink egy része a pártfinanszírozásból fakad. Nem csak arról van szó, hogy a politikai elitet nem érintik a társadalom többségének mindennapi problémái – bár a közteherviselésről nem tudnék a helyükben ilyen könnyedén beszélni. A politikusok közpénzekből, azaz a választópolgárok adójából szerzett jövedelme és az átlagfizetések közt egyre szélesedő szakadék tátong.

A politikába ellenőrizetlenül döntött közpénz döbbenetes mértékű kontraszelekciót eredményezett. Ma csupa olyan ember nyüzsög a magyar politikai életben, aki képességei és munkamorálja révén egyetlen más területen se tehetne szert ekkora jövedelemre. Ők kíméletlenül elmartak mindenkit, aki ért valamihez – ugyanis aki meg tud élni a szakmájából, nem áll be tülekedni ezek közé. A jó szakember pánikszerűen menekül ebből a közegből, ami a tehetséget a kíméletlenség és gátlástalanság szinonimájaként értelmezi. Nézzünk végig a politikusainkon és az országon: a látvány önmagáért beszél.

A befizetett adónkból luxuskörülmények közt tartjuk el a jelenünket és a jövőnket megfojtó sáskahadat. És a jelenlegi pártfinanszírozásnak köszönhetően teljesen mindegy, ki kerül hatalomra. Nem számít, ki melyik „oldalon” áll, legfeljebb a jelszavaik különböznek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adó/politika

Az egykulcsos adó akár gazdasági föllendülést is eredményezhetne egy protestáns etikájú, puritán országban. Ott, ahol az állam szerepe minimális. Nálunk viszont nem a piac diktál, hanem a fenntarthatatlanul nagyra nőtt államszervezet. Állami megrendelések nélkül senkiből se lehet a gazdasági élet jelentős szereplője. Magyarországon nem a termelésbe forgatják vissza a profitot.

Álszent dolog arra hivatkozni, hogy az egykulcsos adó révén megmaradt extrajövedelem fellendíti a magyar gazdaságot. A politikai-gazdasági elit nem hazai termékekre költi a pénzét: ebből a pénzből külföldi luxuscikkek, külföldi utazások, külföldön szerzett diplomák lesznek. Az egykulcsos adó egyetlen eredménye, hogy a tehetőseket nem sújtja annyira az infláció – és ebbe a körbe vastagon beleértendő az a politikai elit, amely a közpénzekből kapott jövedelmét igyekszik a lehető leginkább adómentessé tenni.

Magyarország csak akkor lábalhat ki a válságból, ha a jelenlegi politikai elit számára kevésbé vonzóvá tesszük az államigazgatást, és ezt egyedül a politikusok jövedelmének drasztikus csökkentésével lehet elérni. A szaktárcák élére szakemberek és nem szakcelebek kellenek.

Jelenleg minél magasabbra kerül valaki, annál több mindenhez ért. Ha ezek magas szakértelmet és teljes embert kívánó feladatok, akkor nem szabad engedni, hogy egyesek halmozzák a pozíciókat. Ha pedig csak dísznek vannak ott, akkor fölösleges túlfizetni őket. A demokrácia lényege, hogy a választópolgárok maguk dönthessék el, mire költik a befizetett adójukat. Ennek érdekében olyan hivatalnokokat alkalmaznak, akik a lehető leghatékonyabban költik a közpénzeket arra, hogy kellemesebb legyen az adófizetők élete.

Lehetetlen helyzet, hogy valaki milliárdok fölött regnál, és nincs büntetőjogi felelőssége. Húsz év alatt egyetlen civil szervezet sem akadt, amelyik kidolgozta volna a politikusok javadalmazásának és elszámoltatásának rendszerét. Valljuk be, ezt az érintettekre bízni naivitás. Lehet sírni, hogy megvezették a társadalmat, de valójában mindenre mi adtunk felhatalmazást – és adunk a jövőben is.

Ezt szívjuk.

 

 

106 komment · 4 trackback

Címkék: adó lázár jános közpénz politikusok fizetése

A KOMMUNISTA ALKOTMÁNY LEGENDÁJA

2012.01.19. 09:37 Syllabux

Tegnap, Az Ember, Aki Soha Nem Hazudik, az Európai Parlamentben a következő kijelentést tette: "Az 1949-es kommunista Alkotmány helyett, utolsóként (04:27), utolsóként a volt megszállt országok közül új alkotmányt hoztunk létre". Egymásra tettem az 1949-es és a tavalyi év végéig érvényben lévő Alkotmány szövegét, hogy mindenki láthassa, mi köze van a január 1-től hatályon kívül helyezett Alkotmánynak, az 1949-eshez. 

Röviden ennyi. 

 

1949.1989. évi XXXI. törvény
A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYAaz Alkotmány módosításáról
A nagy Szovjetunió fegyveres ereje felszabadította országunkat a német fasiszták igája alól, szétzúzta a földesurak és nagytőkések népellenes államhatalmát, megnyitotta dolgozó népünk előtt a demokratikus fejlődés útját. A régi rend urai és védelmezői ellen vívott kemény küzdelmekben hatalomra jutva, a magyar munkásosztály, szövetségben a dolgozó parasztsággal, a Szovjetunió önzetlen támogatásával újjáépítette háborúban elpusztult országunkat. Évtizedes harcokban megedződött munkásosztályunk vezetésével, az 1919. évi szocialista forradalom tapasztalataival gazdagodva, a Szovjetunióra támaszkodva népünk megkezdte a szocializmus alapjainak lerakását s országunk a népi demokrácia útján halad előre a szocializmus felé. E küzdelem és országépítő munka már megvalósult eredményeit, országunk gazdasági és társadalmi szerkezetében végbement alapvető változásokat fejezi ki és a további fejlődés útját jelöli meg: A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA.
I. FEJEZET
A Magyar Népköztársaság
1. § Magyarország: népköztársaság.
2. § (1) A Magyar Népköztársaság a munkások és dolgozó parasztok állama.
(2) A Magyar Népköztársaságban minden hatalom a dolgozó népé. A város és falu dolgozói választott és a népnek felelős küldöttek útján gyakorolják hatalmukat.
3. § A Magyar Népköztársaság A Magyar Népköztársaság alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény - amelynek módosított és egységes szövegét az 1972. évi I. törvény állapította meg - (a továbbiakban: Alkotmány) a következők szerint módosul:
1. § Az Alkotmány Bevezető része helyébe a következő szöveg lép:
„A többpártrendszert, a parlamenti demokráciát és a szociális piacgazdaságot megvalósító jogállamba való békés politikai átmenet elősegítése érdekében az Országgyűlés - hazánk új Alkotmányának elfogadásáig - Magyarország Alkotmányának szövegét a következők szerint állapítja meg:”
2. § Az Alkotmány I. fejezete helyébe a következő rendelkezések lépnek:
„I. fejezet
Általános rendelkezések
1. § Magyarország: köztársaság.
2. § (1) A Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam, amelyben a polgári demokrácia és a demokratikus szocializmus értékei egyaránt érvényesülnek.
(2) A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja.
(3) A társadalom egyetlen szervezetének, egyetlen állami szervnek vagy állampolgárnak a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni.
3. § (1) A Magyar Köztársaságban a pártok az Alkotmány és az alkotmányos jogszabályok tiszteletben tartása mellett szabadon alakulhatnak és szabadon tevékenykedhetnek.
(2) A pártok közreműködnek a népakarat kialakításában és kinyilvánításában.
(3) A pártok közhatalmat közvetlenül nem gyakorolhatnak. Ennek megfelelően egyetlen párt sem irányíthat semmiféle állami szervet. A pártok és a közhatalom szétválasztása érdekében törvény határozza meg azokat a tisztségeket, közhivatalokat, amelyeket párt tagja vagy tisztségviselője nem tölthet be.
4. § A szakszervezetek és más érdekképviseletek védik és képviselik a munkavállalók, a szövetkezeti tagok és a vállalkozók érdekeit.
5. § A Magyar Köztársaság állama védi a magyar dolgozó nép szabadságát és hatalmát, az ország függetlenségét, harcol az ember kizsákmányolásának minden formája ellen, szervezi a társadalom erőit a szocialista építésre. A Magyar Népköztársaságban megvalósul a munkásság és a dolgozó parasztság szoros szövetsége a munkásosztály vezetésével. és területi épségét, valamint a nemzetközi szerződésekben rögzített határait.
II. FEJEZET
A társadalmi rend
4. § (1) A Magyar Népköztársaságban a termelési eszközök zöme társadalmi tulajdonként az állam, a közületek vagy szövetkezetek tulajdonában van. Termelési eszközök magántulajdonban is lehetnek.
(2) A Magyar Népköztársaságban a népgazdaság irányító ereje a nép államhatalma. A dolgozó nép fokozatosan kiszorítja a tőkés elemeket és következetesen építi a gazdaság szocialista rendjét.
5. § A Magyar Népköztársaság gazdasági életét állami népgazdasági terv határozza meg. Az államhatalom a társadalmi tulajdonban levő vállalatokra, az állami bankrendszerre, a mezőgazdasági gépállomásokra támaszkodva irányítja és ellenőrzi a népgazdaságot a termelőerők fejlesztése, a közvagyon növelése, a dolgozók anyagi és kulturális színvonalának állandó emelése és az ország véderejének fokozása érdekében.
6. § Az egész nép vagyonaként az állam és a közületek tulajdona: a föld méhének kincsei, az erdők, a vizek, a természeti erőforrások, a bányák, a jelentős ipari üzemek, a közlekedési eszközök - vasút, szárazföldi, vízi- és légiutak -, a bankok, a posta, a távíró, a távbeszélő, a rádió, az állam által szervezett mezőgazdasági üzemek: állami gazdaságok, gépállomások, öntözőművek stb. Az állam vállalatai látják el a külkereskedelmet, valamint a nagykereskedelmet; az állam irányítja az egész kereskedelmi forgalmat.
7. § (1) A Magyar Népköztársaság elismeri és biztosítja a dolgozó parasztok jogát a földhöz és kötelességének tekinti, hogy állami gazdaságok szervezésével, mezőgazdasági gépállomásokkal, az önkéntes társulás6. § (1) A Magyar Köztársaság elutasítja a háborút, mint a nemzetek közötti viták megoldásának eszközét, és tartózkodik a más államok függetlensége vagy területi épsége ellen irányuló erőszak alkalmazásától, illetőleg az erőszakkal való fenyegetéstől.
(2) A Magyar Köztársaság együttműködésre törekszik a világ valamennyi népével és országával.
(3) A Magyar Köztársaság felelősséget érez a határain kívül élő magyarok sorsáért, és előmozdítja a Magyarországgal való kapcsolatuk ápolását.
7. § (1) A Magyar Köztársaság jogrendszere elfogadja a nemzetközi jog általánosan elismert szabályait, biztosítja továbbá a vállalt nemzetközi jogi kötelezettségek és a belső jog összhangját.
(2) A jogalkotás rendjét alkotmányerejű törvény szabályozza.
8. § (1) A Magyar köztársaság elismeri az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait, ezek tiszteletben tartása és védelme az állam elsőrendű kötelessége.
(2) Alapvető jogokra és kötelességekre vonatkozó szabályokat kizárólag alkotmányerejű törvény állapíthat meg.
(3) Alapvető jog gyakorlása csak alkotmányerejű törvényben megállapított olyan korlátozásnak vethető alá, amely az állam biztonsága, a belső rend, a közbiztonság, a közegészség, a közerkölcs vagy mások alapvető jogainak és szabadságának a védelme érdekében szükséges.
(4) Az 54-56. §-ban, az 57. § (2)-(4) bekezdésében, a 60. §-ban, a 66-69. §-ban és a közös munka alapján működő termelőszövetkezetek támogatásával elősegítse a mezőgazdaság szocialista fejlődését.70/E. §-ban megállapított alapvető jogokat még rendkívüli állapot, szükségállapot vagy veszélyhelyzet idején sem lehet korlátozni vagy felfüggeszteni.
(2) Az állam elismeri és támogatja a dolgozóknak a kizsákmányolás ellen irányuló minden valóságos szövetkezeti mozgalmát.
8. § (1) A munkával szerzett tulajdont az Alkotmány elismeri és védi.
(2) A magántulajdon és a magánkezdeményezés a köz érdekeit nem sértheti.
(3) Az öröklési jogot az 9. § (1) Magyarország gazdasága a tervezés előnyeit is felhasználó piacgazdaság, amelyben a köztulajdon és a magántulajdon egyenjogú és egyenlő védelemben részesül.
(2) A Magyar Köztársaság a versenysemlegesség elve alapján elismeri és támogatja a vállalkozás jogát és a verseny szabadságát, amelyet csak alkotmányerejű törvény korlátozhat.
10. § (1) A magyar állam tulajdona nemzeti vagyon.
(2) Az állam kizárólagos tulajdonának, valamint kizárólagos gazdasági tevékenységének körét alkotmányerejű törvény határozza meg.
11. § Az állami vállalatok és gazdálkodó szervek a törvényben meghatározott módon és felelősséggel önállóan gazdálkodnak.
12. § (1) Az állam támogatja az önkéntes társuláson alapuló szövetkezeti mozgalmat, elismeri a szövetkezetek önállóságát.
(2) Az állam elismeri a termelői önigazgatás és az önkormányzat tulajdonának létrejöttét és működését.
13. § Tulajdont kisajátítani csak kivételesen és közérdekből, törvényben szabályozott esetekben és módon, teljes, feltétlen és azonnali kártalanítás mellett lehet.
14. § Az Alkotmány biztosítja. az öröklés jogát.
9. § (1) A Magyar Népköztársaság társadalmi rendjének alapja a munka.
(2) Minden munkaképes polgárnak joga, kötelessége és becsületbeli ügye, hogy képességei szerint dolgozzék.
(3) A dolgozók munkájukkal, munkaversenyben való részvételükkel, a munkafegyelem fokozásával és a munkamódszerek tökéletesítésével a szocialista építés ügyét szolgálják.
(4) A Magyar Népköztársaság megvalósítani törekszik a szocializmus elvét: „Mindenki képessége szerint, mindenkinek munkája szerint”.
III. FEJEZET
Az államhatalom legfelsőbb szervei
10. § (1) A Magyar Népköztársaság legfelsőbb államhatalmi szerve az Országgyűlés.
(2) Az Országgyűlés gyakorolja a népszuverénitásból folyó összes jogokat15. § A Magyar Köztársaság védi a házasság és a család intézményét.
16. § A Magyar Köztársaság különös gondot fordít az ifjúság létbiztonságára, oktatására és nevelésére, védelmezi az ifjúság érdekeit.
17. § A Magyar Köztársaság a rászorulókról kiterjedt szociális intézkedésekkel gondoskodik.
18. § A Magyar Köztársaság elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez.”
3. § Az Alkotmány II. fejezetének címe helyébe a következő cím lép: „Az Országgyűlés”.
4. § (1) Az Alkotmány 19. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(2) Az Országgyűlés a népszuverenitásból eredő jogait gyakorolva biztosítja a társadalom alkotmányos rendjét, meghatározza a kormányzás szervezetét, irányát és feltételeit.
(2) Az Alkotmány 19. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
(3) E jogkörében az Országgyűlés:
a) törvényeket alkot,
a) megalkotja a Magyar Köztársaság Alkotmányát;
b) alkotmányerejű törvényeket és törvényeket alkot;
c) meghatározza az állami költségvetést,ország társadalmi-gazdasági tervét;
c) megállapítja a népgazdasági tervet,
d) megválasztja a Népköztársaság Elnöki Tanácsát,
e) megválasztja a minisztertanácsot,
f) minisztériumokat létesít és szüntet meg, illetőleg meghatározza és megváltoztathatja a minisztériumok feladatkörét,
d) megállapítja az államháztartás mérlegét, jóváhagyja az állami költségvetést és annak végrehajtását;
e) dönt a Kormány programjáról;
f) megköti a Magyar Köztársaság külkapcsolatai szempontjából kiemelkedő fontosságú nemzetközi szerződéseket;
g) dönt a hadüzenethadiállapot kinyilvánításáról és a békekötés kérdésében,kérdéséről;
h) hadiállapot vagy idegen hatalom fegyveres támadásának közvetlen veszélye (háborús veszély) esetén kihirdeti a rendkívüli állapotot, és Honvédelmi Tanácsot hoz létre;
i) az alkotmányos rend megdöntésére vagy a hatalom kizárólagos megszerzésére irányuló fegyveres cselekmények, továbbá az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát tömeges méretekben veszélyeztető, fegyveresen vagy felfegyverkezve elkövetett súlyos erőszakos cselekmények, elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén (a továbbiakban együtt: szükséghelyzet) szükségállapotot hirdet ki;
j) dönt a fegyveres erők külföldi vagy országon belüli alkalmazásáról;
k) megválasztja a köztársasági elnököt, a Minisztertanácsot, az Alkotmánybíróság tagjait, az állampolgári jogok országgyűlési biztosait, az Állami Számvevőszék elnökét, elnökhelyetteseit, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, a Legfelsőbb Bíróság elnökét és a legfőbb ügyészt;
l) a Minisztertanács javaslatára feloszlatja azt a tanácsot, amelynek működése az Alkotmánnyal ellentétes;
m) közkegyelmet gyakorol.
11. § (1) Az Országgyűlést négy évi időtartamra választják.
(2) Országgyűlési képviselőt az Országgyűlés hozzájárulása nélkül letartóztatni vagy ellene bűnvádi eljárást indítani - tettenérés esetét kivéve - nem lehet.
(3) Minden politikai, gazdasági vagy egyéb tevékenység, illetőleg magatartás, amely ellentétben áll a dolgozók érdekével, összeférhetetlen az országgyűlési képviselői megbízatással.
12. § (1) Az Országgyűlés évenként legalább két ízben ül össze rendes ülésszakra.
(2) Az Országgyűlést a képviselők egyharmadának írásbeli kérelmére vagy a Népköztársaság Elnöki Tanácsának határozata alapján össze kell hívni.
(3) Az Országgyűlés tagjai sorából elnököt, két alelnököt és hat jegyzőt választ.
(4) Az Országgyűlés üléseinek összehívásáról a Népköztársaság Elnöki Tanácsa gondoskodik.
(5) Az Országgyűlés működésének szabályait és tárgyalási rendjét ügyrendben állapítja meg.
13. § Az Országgyűlés ülései általában nyilvánosak. Rendkívüli esetben az Országgyűlés zárt ülés tartását is elhatározhatja.
14. § (1) A törvényhozás joga az Országgyűlést illeti meg.
(2) Törvényt a Népköztársaság Elnöki Tanácsa, a minisztertanács, továbbá bármely országgyűlési képviselő kezdeményezhet.
15. § (1) Az Országgyűlés akkor határozatképes, ha a képviselőknek legalább fele jelen van.
(2) Határozatait az Országgyűlés szótöbbséggel hozza.
(3) Az alkotmány megváltoztatásához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.
16. § Az Országgyűlés által elfogadott törvényt a Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke és titkára írják alá. A törvény kihirdetéséről a Tanács elnöke gondoskodik. A törvényt a hivatalos lapban kell kihirdetni.
17. § (1) Az Országgyűlés a szükséghez képest bármely kérdés megvizsgálására tagjaiból bizottságot küldhet ki.
(2) A hatóságok, hivatalok és intézmények, valamint az állam minden polgára köteles az országgyűlési bizottság által kívánt adatokat rendelkezésre bocsátani, illetőleg a bizottság előtt vallomást tenni.
18. § (1) Az Országgyűlés megbízatásának lejárta előtt is kimondhatja feloszlását.
(2) Háború vagy egyéb rendkívüli körülmények esetén az Országgyűlés megbízatásának meghatározott időre való meghosszabbítását is kimondhatja.
(3) A feloszlatott Országgyűlést a Népköztársaság Elnöki Tanácsa háború vagy egyéb rendkívüli körülmények esetén ismét összehívhatja. Az ekként összehívott Országgyűlés megbízásának meghosszabbítása tárgyában maga határoz.
(4) Az Országgyűlés feloszlatásától számított három hónapon belül új Országgyűlést kell választani.
(5) A megválasztott Országgyűlést a Népköztársaság Elnöki Tanácsa a választást követő egy hónapon belül hívja egybe.
19. § (1) Az Országgyűlés első ülésén tagjai sorából megválasztja a Népköztársaság Elnöki Tanácsát, amely elnökből, két helyettes elnökből, titkárból és tizenhét tagból áll.
(2) A minisztertanács elnöke, elnökhelyettesei és tagjai a Népköztársaság Elnöki Tanácsába nem választhatók.
20. § (1) A Népköztársaság Elnöki Tanácsának hatásköre:
a) kitűzi az országgyűlési választásokat,
b) összehívja az Országgyűlést,
c) törvényeket kezdeményez,
d) országos jelentőségű kérdésekben népszavazást rendelhet el,
e) a Magyar Népköztársaság nevében nemzetközi szerződéseket köt,
f) megerősíti a nemzetközi szerződéseket,
g) megbízza és fogadja a követeket,
h) kinevezi a törvény által meghatározott fontosabb megbízatású állami alkalmazottakat, valamint a fegyveres erők magasabbrangú tisztjeit,
i) adományozza az Országgyűlés által alapított rendjeleket és címeket, valamint hozzájárul külföldi rendjelek és címek viseléséhez,
j) gyakorolja a kegyelmezési jogot,
k) dönt azokban az ügyekben, amelyeket külön törvény hatáskörébe utal.
(2) A Népköztársaság Elnöki Tanácsa az államigazgatási és a helyi államhatalmi szervek által hozott minden olyan jogszabályt, határozatot vagy intézkedést megsemmisíthet, illetőleg megváltoztathat, amely az alkotmányba ütközik, vagy sérti a dolgozó nép érdekeit.
(3) A Népköztársaság Elnöki Tanácsa feloszlathatja az államhatalomnak azt a helyi szervét, melynek működése az alkotmányba ütközik, vagy a dolgozó nép érdekeit súlyosan veszélyezteti.
(4) Ha az Országgyűlés nem ülésezik, az Országgyűlés jogkörét a Népköztársaság Elnöki Tanácsa gyakorolja; az Alkotmányt azonban nem változtathatja meg.
(5) A Népköztársaság Elnöki Tanácsa által alkotott jogszabályok törvényerejű rendeletek, amelyeket az Országgyűlés legközelebbi ülésén be kell mutatni.
(6) A Népköztársaság Elnöki Tanácsának minden határozatát és intézkedését az elnök és a titkár írják alá. Rendeleteit a hivatalos lapban kell kihirdetni.
21. § (1) A Népköztársaság Elnöki Tanácsának megbízatása akkor szűnik meg, amikor az Országgyűlés a Népköztársaság Elnöki Tanácsát újonnan megválasztja.
(2) A Népköztársaság Elnöki Tanácsa az Országgyűlésnek felelős és köteles működéséről az Országgyűlésnek beszámolni.
(3) Az Országgyűlés jogosult a Népköztársaság Elnöki Tanácsát vagy bármely tagját visszahívni.
(4) A Népköztársaság Elnöki Tanácsának határozatképességéhez az elnökön és titkáron kívül kilenc tag jelenléte szükséges.
(5) A Népköztársaság Elnöki Tanácsa ügyrendjét maga alkotja meg és azt az Országgyűlésnek bemutatja.
IV. FEJEZET
Az államigazgatás legfelsőbb szerve
22. § Az államigazgatás legfelsőbb szerve a Magyar Népköztársaság minisztertanácsa.
23. § (1) A minisztertanács
a) a minisztertanács elnökéből,
b) a minisztertanács elnökhelyetteséből, illetőleg elnökhelyetteseiből,
c) az államminiszterből, illetőleg államminiszterekből és
d) a minisztériumokat vezető miniszterekből áll.
(2) A minisztertanácsot, illetőleg egyes tagjait a Népköztársaság Elnöki Tanácsának javaslatára az Országgyűlés választja meg és menti fel.
(3) Az Országgyűlés ülésein a minisztertanácsnak azok a tagjai is részt vehetnek és felszólalhatnak, akik nem országgyűlési képviselők.
24. § A Magyar Népköztársaság minisztériumai:
a külügyminisztérium,
a belügyminisztérium,
a honvédelmi minisztérium,
a pénzügyminisztérium,
az igazságügyminisztérium,
a nehézipari minisztérium,
a könnyűipari minisztérium,
a földművelésügyi minisztérium,
a külkereskedelmi minisztérium,
a belkereskedelmi minisztérium,
az építésügyi minisztérium,
a közlekedés- és postaügyi minisztérium,
a népművelési minisztérium,
a vallás- és közoktatásügyi minisztérium,
a népjóléti minisztérium.
25. § (1) A minisztertanács:
a) irányítja a minisztériumok és a közvetlenül alája rendelt egyéb szervek munkáját,
b) biztosítja a törvények és a Népköztársaság Elnöki Tanácsa rendeleteinek végrehajtását,
c) biztosítja a népgazdasági tervek megvalósítását,
d) megoldja mindazokat a feladatokat, amelyeket jogszabály hatáskörébe utal.
(2) A minisztertanács feladatának ellátása körében rendeleteket bocsáthat ki, amelyek azonban a Népköztársaság törvényeivel vagy a Népköztársaság Elnöki Tanácsa által hozott rendeletekkel nem ellenkezhetnek.
(3) A minisztertanács rendeleteit a minisztertanács elnöke írja alá; azokat a hivatalos lapban kell kihirdetni.
(4) A minisztertanács minden más államigazgatási szerv vagy az államhatalom helyi szervei által hozott minden olyan jogszabályt, határozatot vagy intézkedést megsemmisíthet, illetőleg megváltoztathat, amely az alkotmányba ütközik, vagy a dolgozó nép érdekeit sérti.
26. § (1) A minisztertanács elnöke vezeti a minisztertanács üléseit, gondoskodik a minisztertanács rendelkezéseinek és határozatainak végrehajtásáról, irányítja a közvetlenül alájarendelt szervek munkáját.
(2) A miniszterek a jogszabályok rendelkezéseinek és a minisztertanács határozatainak megfelelően vezetik az államigazgatásnak feladatkörükbe tartozó ágait és irányítják az alájuk rendelt szerveket.
(3) A minisztertanács elnöke és a miniszterek feladatuk ellátása körében rendeleteket adhatnak ki, amelyek azonban a Népköztársaság törvényeivel, a Népköztársaság Elnöki Tanácsa vagy a minisztertanács által hozott rendeletekkel nem ellenkezhetnek. A rendeleteket a hivatalos lapban kell kihirdetni.
27. § (1) A minisztertanács működéséért az Országgyűlésnek felelős. Köteles munkájáról az Országgyűlésnek rendszeresen beszámolni.
(2) A minisztertanács elnöke (helyettese) és tagjai intézkedéseikért és magatartásukért egyénileg is felelősek. A felelősségrevonás módját külön törvény szabályozza.
(3) Az Országgyűlés tagjai a minisztertanácshoz, annak elnökéhez vagy bármely tagjához feladatkörükbe tartozó minden ügyben kérdéseket intézhetnek, melyekre azok az Országgyűlésen kötelesek felvilágosítást adni.
28. § (1) A minisztertanács az államigazgatás körébe tartozó bármely ügyben közvetlenül vagy valamely tagja útján intézkedhetik.
(2) A minisztertanács jogosult az államigazgatás bármely ágát közvetlen felügyelete alá vonni és ebből a célból külön szerveket létesíteni.
V. FEJEZET
Az államhatalom helyi szervei
29. § (1) A Magyar Népköztársaság területe államigazgatási szempontból megyékre, járásokra, városokra, községekre tagozódik. Nagyobb városok igazgatási kerületekre oszthatók.
(2) Az egyes igazgatási szervek területi változásait a minisztertanács határozza meg.
30. § (1) Az államhatalom helyi szervei a megyei tanács, a járási tanács, a városi tanács, a községi tanács, a városi kerületi tanács.
(2) A helyi tanácsok tagjait az illető terület választópolgárai négy évi időtartamra - az országgyűlési képviselők választására megállapított alapelvek szerint - választják.
(3) A helyi tanácsok tagjait az illető terület választópolgárai a törvénynek megfelelően visszahívhatják.
31. § (1) A helyi tanácsok működésük területén az alkotmányosan hozott jogszabályok és a felsőbb szervek által meghatározott keretek között gyakorolják államhatalmi tevékenységüket.
(2) A helyi tanács:
a) vezeti a gazdasági, társadalmi és kulturális tevékenységet,
b) előkészíti a helyi gazdasági tervet és költségvetést, ellenőrzi ezek végrehajtását,
c) végrehajtja a törvényeket és a felsőbb rendeleteket,
d) irányítja és ellenőrzi az alárendelt államhatalmi és államigazgatási szerveket,
e) elősegíti az állami rend és a közvagyon védelmét,
f) oltalmazza a dolgozók jogait,
g) irányítja és ellenőrzi a helyi jellegű gazdasági vállalatok munkáját,
h) támogatja a dolgozók szövetkezeteit,
i) intézkedik a jogszabállyal hatáskörébe utalt minden ügyben.
(3) A helyi tanácsok működési körükben helyi rendeleteket hoznak, amelyek nem ellenkezhetnek a törvénnyel, törvényerejű rendelettel, a minisztertanács, a miniszterek vagy a felsőbb tanácsok rendeleteivel. A helyi tanácsok rendeleteit a szokásoknak megfelelően kell közhírré tenni.
(4) A helyi tanácsok az alájuk tartozó tanácsoknak minden olyan rendeletét, határozatát vagy intézkedését, amely az alkotmányba vagy alkotmányosan hozott jogszabályba ütközik, megsemmisíthetik, illetőleg megváltoztathatják.
32. § (1) A helyi tanácsok munkájukban közvetlenül a lakosságra támaszkodnak, biztosítják a dolgozók tevékeny részvételét, kezdeményezését és ellenőrzését az államhatalom helyi gyakorlásában.
(2) A helyi tanácsok kötelesek a választóknak évenként legalább két ízben működésükről beszámolni.
33. § (1) A helyi tanácsok végrehajtó és intézkedő szervei a végrehajtóbizottságok, amelyeket tagjaik sorából választanak.
(2) A végrehajtóbizottság élén elnök áll, a bizottság ügyvitelét az elnöknek alárendelt titkár intézi. Az elnököt (helyettesét vagy helyetteseit) és a titkárt a végrehajtóbizottság tagjai sorából választja.
(3) A végrehajtóbizottságok közvetlenül felelősek a helyi tanácsoknak és a felsőbb tanácsok végrehajtó bizottságainak. Kötelesek munkájukban az államigazgatási szervek rendelkezéseit megtartani.
(4) A végrehajtóbizottságokat vagy azok tagjait a helyi tanácsok visszahívhatják.
34. § A végrehajtóbizottságok mellett az államigazgatási szervek ágazatonként külön szerveket létesíthetnek, amelyek szakirányítás szempontjából az államigazgatás felsőbb szerveinek, közvetlen munkájuk tekintetében pedig a végrehajtóbizottságnak vannak alárendelve.
35. § A helyi tanácsokra és végrehajtóbizottságokra vonatkozó részletes szabályokat külön törvény állapítja meg.
VI. FEJEZET
A bírói szervezet
36. § (1) A Magyar Népköztársaságban az igazságszolgáltatást a Magyar Népköztársaság Legfelsőbb Bírósága, a felsőbíróságok, a megyei bíróságok és a járásbíróságok gyakorolják.
(2) A törvény az ügyek meghatározott csoportjaira nézve külön bíróságok létesítését is elrendelheti.
37. § A bíróságok hivatásos bírákból és népi ülnökökből alakított tanácsokban ítélkeznek. A törvény e szabály alól kivételt engedhet.
38. § A Magyar Népköztársaság Legfelsőbb Bírósága elvi irányítást gyakorol az összes bíróságok bírói működése és ítélkezése tekintetében. A Legfelsőbb Bíróság irányelveket állapíthat meg és elvi döntéseket hozhat, amelyek a bíróságok számára kötelezők.
39. § (1) A Magyar Népköztársaságban a bírói tisztségeket választás útján töltik be; a megválasztott bírák visszahívhatók.
(2) A Legfelsőbb Bíróság és a felsőbíróságok bíráit öt évi időtartamra, a megyei bíróságok és a járásbíróságok bíráit három évi időtartamra választják.
(3) A Legfelsőbb Bíróság elnökét és bíráit, valamint a felsőbíróságok elnökeit az Országgyűlés választja.
(4) A bírák működésükről választóiknak beszámolni kötelesek.
(5) A felsőbíróságok, a megyei bíróságok és a járásbíróságok bíráinak választásáról külön törvény rendelkezik.
40. § (1) A bíróságok tárgyalásai - a törvény által meghatározott kivételektől eltekintve - nyilvánosak.
(2) A vádlottat a bírói eljárás során megilleti a védelem joga.
41. § (1) A Magyar Népköztársaság bíróságai büntetik a dolgozó nép ellenségeit, védik és biztosítják a népi demokrácia állami, gazdasági és társadalmi rendjét, intézményeit, a dolgozók jogait, nevelik a dolgozókat a szocialista társadalmi együttélés szabályainak megtartására.
(2) A bírák függetlenek és csak a törvénynek vannak alávetve.
(3) Az Alkotmány 19. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki, a (4) bekezdés számozása pedig (5) bekezdésre változik:
„(4) A (3) bekezdés g)h)i) és j) pontjában meghatározott döntéshez az országgyűlési képviselők kétharmadának a szavazata szükséges.”
 
 
 A TELJES DOKUMENTUMOT ITT TALÁLOD MEG.
 

151 komment · 3 trackback

Címkék: orbán alkotmány kommunista ep

A LÉBÖJTKÚRA ABSZURD BÁJA 2.

2012.01.04. 11:00 Syllabux

 

 Hogyan tovább?

(Forrás: http://justincmcintosh.com/blog/?m=200612 )

Eljött a perc, amikor Nagy Navarro Balázsnak tételesen fel kellene sorolnia, mikor, melyik MTVA-s anyagban kozmetikázták a történéseket. Ez ma már megkerülhetetlen. Három héttel az akció kezdete után ugyanis egyformán felelős az, aki kiadja az utasítást és az, aki végrehajtja a parancsot. Ha közpénzen félretájékoztatják az adófizetőket, az éppen olyan, mint amikor a készülő hídból kilopják az anyagot. Rontja az életminőséget.

Az "éhségsztrájk" így is megmutatta, mennyire megbénítja az állítólagos kétharmadot, amikor valaki láthatóan kiáll, és azt mondja, elég. A december 23-i LMP-s akció, és Nagy Navarro Balázsék demonstrációja egyúttal a jogállam éretlenségét is példázza: a legbugyutább show is sokkal hatékonyabb, mint a törvényes út.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Köztévé, nemzeti tévé vagy független sajtó?

Volt valami sajátos báj abban, ahogy a szilveszteri tüntetésen a hangsúlyosan Csengey Dénesre hivatkozó Nagy Navarro Balázs a nemzeti tévéről vizionált. Nem tudom, érdemes-e túlfizetett újságírókat közpénzen alkalmazni, miközben nem is reménykedhetünk korrekt tájékoztatásban. Az se tiszta, milyen feladatokat kell ellátnia a köztévének, hiszen erről sose folyt valódi társadalmi egyeztetés. Megint úgy költik az adófizetők pénzét, hogy nem kérdezik meg, mire fordíthatják az adókat, és nem számolnak el fillérre a polgároknak.

A köztévét ugyanis az adófizető polgárok tartják el, és a legkevesebb, hogy cserébe olyan műsort kapjanak, amilyet ők akarnak. Ez akkor is igaz, ha a tájékoztatásért és a sajtószabadságért vívott harc nem a közmédiában dől el, hanem az interneten. Az a több ezer ember, aki a saját pénzén és saját eszközeivel nap mint nap híreket tesz közzé, megoszt, kommentál a hálón, sokkal többet tesz a nyilvánosságért, mint a médiában dolgozó bármely közalkalmazott.

 

 (forrás: http://oranges-world.com/the-internet.html)

 

2 komment

A LÉBÖJTKÚRA ABSZURD BÁJA 1.

2012.01.04. 10:50 Syllabux

 

A köztévé az internet korában anakronizmus. Ezt semmi se bizonyítja jobban, mint az, hogy karácsonykor az MTV-nek végre sikerült lenyomni a kereskedelmi adókat. Igen, az 1955-ben készült Sissivel.

Célok, eredmények

Nagy Navarro Balázs akciója a köztévé megtisztítására irányul, de valójában sokkal húsbavágóbb kérdést vet fel: érdemes-e évi 77 milliárdot költeni arra, hogy pl. Betlen János készítsen interjút Orbán Viktorral. Bár a sztrájknak december 31-én megpróbáltak szélesebb vetületet adni, igazából MTVA-s belügy. Nagy Navarro Balázs minden bizonnyal azért választotta a Kunigunda útját, mert abban reménykedett, hogy kollégái csatlakoznak hozzá, és a nyilvánosság erejével megszabadulhatnak a kézivezérléstől. Ha az MTVA minden dolgozója mellé áll, és elsötétül a kép, elhallgat a rádió, joggal beszélhetnénk a hiteles köztájékoztatás szándékáról. Ez nem történt meg. És hol van a több száz, tavaly kirúgott újságíró?

Nem arról van szó, hogy a közmédiában dolgozó újságírók szakmailag nem felkészültek. De egy jó újságírónak amellett, hogy tájékozott, problémaérzékeny, és képes tömören, átütően megfogni a lényeget  tartásának is kell lennie. Ha valakit elsősorban egzisztenciális megfontolások vezetnek, az nem hiteles újságíró. Nem az a kérdés, hogy ő mennyire van képben, hanem az, hogyan informálja a társadalmat. Elvégre ezért kapja a fizetését. Közpénzből. Az ő munkaadója nem az MTVA, vagy a kormány, hanem az adófizetők közössége.

(forrás: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=2636774241016&set=p.2636774241016&type=1&theater) 

Abszurd krónika

1. Egy újságíró meghamisít egy tudósítást, mire gyorsan kinevezik az MTVA hír- és hírháttér műsorainak, illetve a közéleti és dokumentum műsorok főszerkesztőjévé.

2. A Lomniczi ügy kapcsán kiderül, hogy a közmédiában általános gyakorlat a hírretusálás.

3. Az MTV etikai bizottsága nem reagál, és hallgat a közpénzekből fenntartott médiahatóság is.

4. Az MTVA állítólag lefolytat egy vizsgálatot (ezt az érintettek tagadják), és megnevezik a felelősöket: azokat a dolgozókat, akik felsőbb utasításra kitakarták Lomniczi Zoltánt.

5. Két szakszervezeti vezető „éhségsztrájkba” kezd azért, hogy rúgják ki a kollégáikat – Élő Gábort, Hegedűs Istvánt, Német Zsoltot és Papp Dánielt.

6. Az MTVA helyet biztosít a demonstrációnak, majd megkísérli körbekeríteni az éhségsztrájkolókat, és igyekszik minden lehetséges módon pokollá tenni az életüket. Az éhségsztrájkolókat kordonnal zárják el a szimpatizánsoktól.

7. Az MTVA részben meghátrál: lefokozzák Papp Dánielt és kirúgják Élő Gábort.

8. Rendkívüli felmondással megszüntetik Nagy Navarro Balázs munkaviszonyát.

9. Két országgyűlési képviselő érkezik a helyszínre, akiket a biztonsági őrök beengednek a kordonnal elzárt területre (ez jogszerű, mivel országgyűlési képviselő bármely közintézménybe szabadon bemehet).

10. Megjelenik Iványi Gábor lelkész, akit ebbéli minőségében szintén beengednek a közintézmény területére. Vajon miért?

11. A két országgyűlési képviselő hozzálát, hogy lebontsa a kordont (amihez nincs joguk). Az egyik biztonsági őr megkísérli kicsavarni Lendvai Ildikó kezéből a szerszámot, de kudarcot vall. A szimpatizánsok lebontják a kordont.

12. A köztévé híradójának sikerül elkerülnie az Opera előtt tüntető tömeget, majd az MTVA másnap leveteti a közhíradót kifigurázó videót a netről. Az üzenet egyértelmű: a hírhamisítás belefér a sajtószabadságba, ennek paródiája már nem. Persze még nem tudják, hogy független újságírókkal nem érdemes kikezdeni.

(folyt. köv. holnap)


 

14 komment

JOGÁLLAM VAGY NEMZETÁLLAM?

2011.12.26. 19:18 Syllabux

Szó, ami szó, mozgalmas évvége van. A Fidesz eltökélten menetel a maga elé kitűzött irányba, és mindent egy lapra tesz fel: 2014-ben a győztes mindent visz, a veszteseknek nem marad semmilyen alternatíva. Már csak az a kérdés, ki győz, milyen eszközökkel, és mekkora ára lesz mindennek.

 

A tehetséges Orbán mítosza

A magyar politikai közgondolkozásban makacsul tartja magát az a nézet, hogy Orbán Viktor tehetséges politikus. Amennyiben ez alatt a hatalom megszerzésére és megtartására irányuló manővereket értjük, fölösleges vitatkozni a fenti állítással. Innen nézve Hitler vagy Sztálin tehetséges politikus, Al Capone pedig sikeres üzletember volt.

Ha viszont elfogadjuk, hogy a politika célja a súrlódásmentes társadalmi együttélés és az állampolgárok életszínvonalának emelkedése (magyarán: hogy minél többen, minél jobban éljenek), jóval bonyolultabb lesz a képlet. Ebben az esetben ugyanis a kölcsönös előnyök felismerése, és a konszenzusteremtés képessége kiemelt szerepet kap.

Orbán Viktor pályája egyetlen megfigyelésre épül: hogy a tehetséges és értelmes emberek kisebbségben vannak. 1990 és 1994 között e vezérelv eredményeként szorított ki minden gondolkozó embert a Fidesz vezetőségéből, és teremtette meg a maga bázisát. Az akkori liberális szavazótábor viszont nem díjazta a Fidesz átalakulását, ezért a párt a második parlamenti ciklusban áthúzódott a jobboldalra, ahol Orbán módszereit kevésbé finnyásan fogadták.

 

Merre tovább?

A szoclib koalíció kétharmados veresége lehetőséget teremtett Orbán számára, hogy lerakja az általa elképzelt Magyarország alapjait. A választások óta eltelt másfél évben kiderült, hogy az ellenzékben eltöltött nyolc év során a Fidesz csupán egyetlen téren dolgozta ki a hatalomátvételt követő teendőket: hogy hogyan terelheti saját hívei zsebébe a közpénzeket, és zárhat el onnan mindenki mást. Ismét előállt a magyar történelemből jól ismert helyzet: a közpénzek zöme egy szűk rétegnek jut, az adófizetők többsége legfeljebb a politikai elit kegyelméből élhet – és ez hosszabb távon óhatatlanul robbanáshoz vezet.

Magyarországon ma sincs piacgazdaság – nincs piaci verseny, itt a közpénzek tartják el a gazdasági élet szereplőit. Az állam hatalmának kiterjesztése a mindenkori kormány mozgásterének növelését jelenti, ami egyre távolabb löki az országot a piacgazdaságtól, az átláthatóságtól, és attól, hogy a közpénzeket az állampolgárok által megszavazott célokra költsék el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nemzeti szabadságharc igazi tétje

Senkit se tévesszen meg a nemzeti együttműködés jelszava, ugyanis Orbán az ellenzéket nem érti a nemzet fogalmába. Számára a nemzet fogalma az a középosztály, amelyik „a hátán cipeli a gazdaságot”, csak éppen azokról feledkezik el, akik megtermelik az éves GDP-t.

Ezért fals a nemzeti szabadságharc jelszava, mert az csupán egy szűk csoport számára hozhat nagyobb mozgásteret: az egyéni szabadságjogokat ma egyedül az EU-tagságunk biztosítja. Az EU által megkövetelt szabályok – amelyek valójában a közpénzek átlátható elköltésére irányulnak – csupán a mindenkori kormány számára jelentenek kényszerzubbonyt. Ha Brüsszel akarata érvényesül, az átlagpolgárnak módja nyílik rá, hogy ellenőrizze, mire fordítják az általa befizetett adót, és jóval szélesebb egyéni szabadságjogokhoz jut, mint amit a nemzeti oldal biztosítani kíván a számára.

 

A jogállamot csak a jogállam mentheti meg

A Fidesz által kiépített rendszer nem hagy kiutat az ellenzéknek. Vagy összefognak, és az új választási rendszernek köszönhetően borítékolható kétharmados választási győzelmet követően kialakítják az összes szereplő számára teret adó jogállami kereteket, vagy elkerülhetetlen lesz a robbanás.

Nem mindegy, hogy a szabadság véres tüntetések után, az utcán, vagy a parlamenti munka, jogi eljárások eredményeként, és a szavazófülkékben születik meg. Az első esetben tovább folytatjuk a rakparttól Recskig, a Köztársaság tértől a 301-es parcelláig tartó ingajáratot.

Összezárt bennünket a történelem: balost, jobbost, rendpártit és liberálist, szlovákot, románt, svábot, szerbet, cigányt és zsidót. Ha ezt végre megértjük, és ahelyett, hogy el akarnánk taposni, megpróbáljuk elviselni egymást, és ki-ki végre a maga dolgával törődik, az is elképzelhető, hogy ez az évtized nem a szaarbaszökkenés időszaka lesz.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Fotó: Leni Riefenstahl)

297 komment · 4 trackback

Címkék: nemzet orbán fidesz eu jogállam szabadságharc

CSAK AZÉRT IS… LESZ?

2011.12.07. 10:22 Syllabux

Tudom, hogy egy blogról nem túl szerencsés beleugatni más országok belügyeibe. Szomszédos állam esetén, kisebbségi kérdésben pláne. De azért valljuk be, a szlovák hatóságok lépései akkor se javítják az ember közérzetét, ha nem nemzetiszín ködben látja a világot. Ráadásul a probléma láthatóan dagad, és a lassan formát öltő magyar válaszlépések se segítik a helyzet rendezését. Legfeljebb arra jók, hogy eltereljék a figyelmet valódi gondjainkról, ennek pedig egyenes következménye, hogy magyar állampolgárként még nagyobbat fogunk szívni. A határ mindkét oldalán.

 

A szlovák reakciók már csak azért is túlzók, mert a kelet-európai térségben elég önkényesen rajzolgatták a határokat a huszadik században. Ilyen történelmi háttérrel nem meglepő, ha valakinek kettős (vagy több) kötődése van. Ez nem feltétlenül hátrány, lehetne előny is. Főleg most, hogy belépésünk az EU-ba gyakorlatilag megszüntette a határokat. Persze egyesek addig ügyeskedtek, amíg ismét vicsorogunk egymásra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volt egyszer egy népszavazás

Patrubányék kísérlete a magyar állampolgárság megszavaztatására nettó pofára esés volt. Viszont kitartó munkával sikerült belőle egy ordas hazugságot generálni, ami azóta is mérgezi a közéletet. A választópolgárok döntő része – az MSZP kampányától függetlenül – azért utasította el a felvetést, mert nem akartak szavazati jogot adni olyan százezreknek, akik nem itt adóznak. Orbán Viktor sunyi módon lebegtette a kérdést, és ennek volt köszönhető a kudarc. A magyar választópolgárok többségének álláspontja egyértelmű: állampolgárságot igen, szavazati jogot nem.     

 

Az Alaptörvény visszanyal

Ha lefutjuk azt a kört, hogy a szlovákok hülyék, soviniszták, és ott tesznek keresztbe a magyaroknak, ahol lehet, és elgondolkozunk azon, mi válthatott ki ilyen heves reakciót, azért találunk néhány reális okot.

Először is, az Alaptörvényből levezethető, hogy Magyarország nem ismeri el az 1947-es Párizsi békeszerződés érvényességét, hiszen az Alaptörvény kimondja, hogy: „Hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaálltát 1990. május másodikától, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk.” Ezt a szöveget jogi analfabéták alkották és szavazták meg. Január 1-től időzített bombán ülünk.

 Magyarország határai 1944-ben (forrás: http://taneszkozok.hu/uploads/shop/taneszkozok.hu/termek/2743_big.jpg)

 

Az ország közjogi határainak rugalmas tágítását célozza Kövér László álláspontja is, hiszen ő teljes körű szavazati jogot kíván adni a határainkon túl élő magyarságnak.

Aggasztó a rendkívüli helyzet folyamatos lebegtetése, és az ország militarizálására való törekvés a legkülönfélébb ürügyekkel. Semmilyen garanciát nem látok rá, hogy egy sötét, éjfél utáni órán nem csúszik át a sorkötelezettség visszaállítását célzó egyéni képviselői indítvány.

Ha innen nézem, a szlovákok joggal idegesek. Az Orbán kormány ugyanis megteremtette annak jogi feltételeit, hogy ha úgy fordul a helyzet, a legsötétebb forgatókönyv valósuljon meg. Nem azt mondom, hogy ők valósítanák meg, de egész biztos lesz rá jelentkező. Tapasztalatunk van bőven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

153 komment · 8 trackback

Címkék: szlovákia kettős állampolgárság hadkötelezettség alaptörvény párizsi békeszerződés 1947

A SZOMBATI TÜNTETÉS ELÉ

2011.10.21. 08:06 Syllabux

 

Dörner Györgynek sikerült felkavarnia az állóvizet. Ez nem semmi, ha meggondoljuk, hogy a Jobbik rendesen izmozott annak érdekében, hogy összejöjjön nekik a témában egy tizedennyire sikeres médiahack. Bár született a tárgyban nagyon jó szakmai elemzés, a reakciók többsége kimerül abban, hogy „Ne legyen újnyilas színház a fővárosban!”, ami – valljuk be – édeskevés.

Dörner Györgyöt nyilasozzák, nácizzák, csak éppen nem látom, melyik kijelentésével vívta ki magának ezt a jelzőt. Pedig a net nem felejt. Csurka más kérdés, de őt se nyilasoznám le – inkább megélhetési antiszemita, de ő sok minden volt már életében. Valójában nem is ők az érdekesek, hanem az, hogy Tarlós István miért Dörner György pályázatát fogadta el.

Aki követte a főpolgármester pályafutását, azt nem lepte meg a döntés. A Jobbik a budapesti közgyűlésben több, mint 10%-kal képviselteti magát, míg a fővárosban száz színház működik. Ha a jobbikos szavazókat ugyanolyan jogú adófizetőknek tartjuk, mint bármely más állampolgárt, akkor logikus lépés, hogy legyen egy olyan fővárosi színház, ahol az ő szájízüknek megfelelő darabokat játszanak. Persze lehet követelni, hogy „ordas eszméket” ne közpénzen fenntartott intézményekben hirdessenek, csakhogy ezen az alapon a parlamentet is bezárhatnánk. Tetszik, nem tetszik, a Jobbik és a MIÉP törvényesen működő politikai alakulat, ráadásul az előbbi képviselői közpénzekből hintik az igét az országgyűlésben, sőt az Európai Parlamentben is. Megjegyzem, Dörner nem valamelyik liberális színházigazgatót váltotta fel – holott az SZDSZ gyakorlatilag eltűnt a politikai palettáról.

Az egymástól eltérő igények kényes egyensúlyának rendszerét működtető főpolgármester ismét jelesre vizsgázott. Biztosra vehetjük, hogy a szélső jobbnak tett szívesség ellenértékét adott pillanatban be fogja hajtani. Lehet azon sopánkodni, hogy Tarlós István politikai döntést hozott, csakhogy ő azért van ott, hogy politikai döntéseket hozzon. Most komolyan: akad bárki, aki szakmai döntést várt tőle? Annyit se ért a színházhoz, mint Dávid Ibolya a focihoz – és nem is az a dolga.

Viszont Tarlós István, a demokratikus politikus csúfosan megbukott.

Egyfelől mert Budapest főpolgármestereként „az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény előírásainak megfelelően, valamint  a Fővárosi Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 75/2007.(XII.28.) Főv. Kgy. rendelet 52. § (2) bekezdése szerint – a társaság legfőbb szervének hatáskörében eljárva” hirdetett pályázatot az Új Színház igazgatói posztjának betöltésére. Ebbe nem férhet semmiféle háttéralku, márpedig Dörner György pályázatának színvonala alapján joggal feltételezhető, hogy ő már az általa leadott „szakanyag” benyújtásakor tudta, le van zsírozva a dolog. Viszont ebben az esetben a pályázat adminisztrálására, elbírálására az adófizetők pénzéből egyetlen munkaórát se szabad pazarolni. Ez a törvényalkotó szándékának látványos semmibe vétele – még arra se vették a fáradságot, hogy megírassanak valakivel egy szakmailag elfogadható pályázatot.

Főpolgármesterünk úgy tűnik, elfelejtette, hogy az Új Színház közpénzekből működik. Ez azt jelenti, hogy fillérre el kell számolniuk mindennel. Ha Tarlós István tudni akarja, mire fogják költeni az adófizetők pénzét, akkor a pályázatban elsősorban részletes pénzügyi tervet kellene kérnie. Dörner György dolgozata ennek érintőlegesen se felel meg – hacsak azt nem vesszük, hogy a közpénzekhez sajátosan viszonyuló Csurka Istvánt akarja kinevezni intendánsnak.

Tarlós István a mi pénzünkkel gazdálkodik. Hogy milyen szellemiségű lesz az Új Színház repertoárja, az lehet a budapesti szavazópolgárok politikai irányultságának függvénye. Hogy a főpolgármester kikre bízza a befizetett adónkat, és hogy nagyítóval nézi-e át az általuk vezetett intézmény költségvetését, az nem. Egyébként bármely EU-s pályázat esetén két, egymástól független bíráló értékelését kapja a pályázó – a pályázat megnyerésének vagy elutasításának indoklása ugyanis nem kegy, hanem az átláthatóság biztosítéka.

Tarlós István mindezt nem érti, és valójában ez a legnagyobb baj Dörner György kinevezésének ügyében. 

 

4 komment

Címkék: pályázat tarlós istván csurka istván közpénz dörner györgy új színház

DEMOKRATIKUS CENTRALIZMUS - ÚJRATÖLTVE?

2011.10.15. 17:05 Syllabux

A magyar demokráciát nem a Fidesz bontja le. A magyar demokrácia meg sem született. Ezért nem vált ki általános tiltakozást az utóbbi húsz év intézményrendszerének felszámolása. A Fidesz csupán eltakarítja a magyarországi hatalomgyakorlás mechanizmusai elé húzott paravánt, és nyilvánvalóvá teszi, hol élünk. Ez legfeljebb a demokratikus intézményrendszernek becézett Patyomkin-falu lakóit rendíti meg – igaz, őket nagyon, hiszen az egzisztenciájukat számolja fel.

A társadalmi szerződés

A rendszerváltáskor hallgatólagos megállapodás született a politikai elit és a társadalom között: bizonyos elemi szabadságjogokért, illetve a szívüknek kedves szólamokért cserébe a választópolgárok nem firtatják, hogyan osztják el a közpénzeket. Felnőtt egy politikus nemzedék, amelyik egyáltalán nem érti a közszolgálat, közintézmény, köztisztviselő és közpénz fogalmát. Persze a társadalom maga sem érti, és még a szakértők is hajlamosak összekeverni a demokratikus intézményrendszert a demokrácia lényegével. Most drágán megfizetünk ezért. Mindannyian.

Alapok

A demokrácia polgári találmány. Alapvetően a pénzről szól. Demokráciában a szavazópolgárok döntik el, hogy mi legyen a befizetett adójukkal. A választási programok a közpénzek elosztásáról szólnak, a mindenkori kormány pedig fillérre elszámol a beszedett adóval. A demokratikus intézményrendszer, a jogállam, a hatalmi ágak megosztása, stb. alapvetően a közpénzek felhasználásának ellenőrzését biztosítja.

A hatalomgyakorlás mai logikája 

Magyarországon a szabad választás lehetősége nem tartozik a kiemelt értékek közé. Ebből a szempontból még mindig hadigazdaságban élünk. Az ország nagy részén nincs igazi kínálat. Egy iskola van, egy-két orvos, közért, étterem, benzinkút, festő, asztalos, ács, állatorvos, stb. Legfeljebb jogászból és kocsmából találni többet. Vidéken az egyes szakmák sok esetben ugyanúgy öröklődnek apáról-fiúra, mint a céhrendszerben.

Aki így nőtt fel, abba beleivódtak bizonyos reflexek: a kialakult hatalmi mechanizmusok elfogadása, az elfoglalt pozíció feltétlen tisztelete, a konkurencia kíméletlen eltaposása. Az erősebb kutya baszik – oszt’ jónapot. A Fidesz ezt a brutális logikát alkalmazza az országos politikában is. Az állam ő, és ha sikerül kialakítania közpénzen a maga vazallusi rendszerét, akkor hosszú évekre bebetonozta magát, hiszen senki se harap bele a kézbe, amely enni ad neki. A kormány ezért próbál minél több területet állami irányítás alá vonni. Fel sem merül benne, hogy ellenzékben is van élet, és nem is törekszik rá, hogy lehessen.

A demokrácia esélye

Ahhoz, hogy Magyarországon valódi demokrácia születhessen, a minimumra kell csökkenteni az állam befolyását, átláthatóvá kell tenni a döntési mechanizmusokat és a közpénzek felhasználását. Ahol közpénzeket költünk, ott nem lehetnek üzleti titkok. Aki ezt nem fogadja el, az nem vesz részt közberuházásban. Ha a gazdaságban döntően piaci viszonyok érvényesülnek, ez a szemlélet megjelenik a politikában is – és ez alatt nem 8-10 oligarcha és a kormány közti mutyit értem.

A jelenlegi politikai környezet nem azoknak kedvez, akik hivatali megbízásként fogják fel a kormányzást. Ha nem akarjuk, hogy olyan típusú emberek képviseljenek, akik ma, akkor el kell érni, hogy számukra ne legyen vonzó a politika világa.

Ennek első lépése, hogy ne az alkalmazottak (képviselők) határozzák meg a saját fizetésüket, hanem a megbízók (választók). A második, hogy a közpénzek (az adófizetők vagyonának) lenyúlása a legsúlyosabban szankcionált bűncselekmények közé számítson.

Mindezt naivitás lenne bármely hatalmon lévő parlamenti erőtől várni. Az utóbbi húsz év során a parlamenti párbeszéd a konszenzus helyett egyre inkább a diktátumok irányába ment. De világos törvényeket el lehet fogadtatni népszavazással. És ezt az üzenetet – hogy ránk költsék a saját pénzünket – mindenki megérti majd.

Aki először meglépi, az lesz a befutó.

 

 

1 komment

Címkék: demokrácia közpénz adók

FIÚK A TÉRRŐL

2011.10.03. 07:39 Syllabux

 

Néhány fontos gondolat elhangzott szombaton, a Kossuth téren. Egyébként nem politikai rendezvény volt – mármint a szónak abban az értelmében, amit nálunk politikának neveznek –, bár kétségkívül történt erre kísérlet. Azzal sem tudok egyetérteni, hogy a rendezők kiléptek volna az érdekérvényesítés hagyományos kereteiből. Ez a szakszervezeti vezetők klasszikus szerepköre.

 

Ha a hatalom látványosan nem akar szóba állni az érdekvédelmi szervezetekkel, miközben súlyosan csorbítja a munkavállalók eddig kivívott jogait, és a sztrájkjogot is megvonja tőlük, akkor a szakszervezetek számára nem marad más lehetőség, mint az utcai politizálás. Amennyiben ez sem segít, a kormány által sikeresen egységfrontba kényszerített szakszervezeteknek egyetlen esélye lesz: az egész országot megbénító, általános sztrájk, amin az se fog segíteni, ha ezúttal történetesen közlekednek a vonatok. És ettől a perctől kezdve a munkavállalóknak ki kell tartaniuk a végsőkig, hiszen ha visszalépnek, a várható retorzió ott lebeg mindnyájuk feje fölött.

 

Minden tiszteletem Orbán Viktor stratégiai főtanácsadójáé, de ezt most nagyon elszúrta. Persze, mit várjon az ember egy vívómestertől. Eddig még ment a szekér, hiszen a munka nagyját az MSZP-SZDSZ elvégezte, legfeljebb egy-két karaktergyilkosságra kellett összpontosítani, amihez Muszasi valóban kitűnő megoldásokat ad. Csupán az a gond, hogy Muszasi sose vezetett hadsereget – kétségkívül legendás kardforgató volt, de csak párbajokat vívott. Bár könyve valóban tartalmaz olyan kitételt, hogy egy hadsereggel ugyanúgy kell küzdeni, mintha sorozatos párharcokat vívna az ember – csak úgy kell mozogni, hogy sorba rendeződjenek, és akkor egyesével le lehet vágni őket –, ezt még senki se tesztelte sikerrel a gyakorlatban. A FIDESZ-nek valóban sikerült egy vonalba rendezni a szakszervezeteket, de ez nem libasor, hanem arcvonal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(© Pedro Luis Raota)

Amennyiben persze a demokratikus politizálás valódi tartalmát nézem, a szombati rendezvény politikai megmozdulás volt. A FIDESZ ugyanis, a többi politikai párttal egyetemben, folyamatos szereptévesztésben van. Ők nem valamiféle felsőbb hatalomtól kaptak megbízatást, hogy kormányozzák az országot, és ezen az se változtat, ha Erdő Pétert pápává választják, és ebbéli minőségében kijelenti, hogy a parlamenti többség kétharmada nem e világról való.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kormány alapvetően a befizetett adókkal gazdálkodik, és az a helyzet, hogy jelenleg mi dobjuk össze a lét. Ebből a szempontból mindegy, milyen leosztásban kerül a pénz az államkasszába, mert érték csak munka révén keletkezik, és ezt az értéket a dolgozók termelik meg. Persze lehet szép lózungokat szavalni a munka alapú társadalomról, csak aki már hozott létre értéket életében, az tudja, hogy néhány város eladósítása talán jövedelmező, de nem nevezhető termelőmunkának.

A fiúk a téren tudják, hogy a kormány és a képviselők ugyanolyan alkalmazottak, mint ők. Nem akarnak mást, csak hogy fusizás helyett a megbízóiknak dolgozzanak. Az átlag választópolgárnak teljesen mindegy, ki kormányoz, ha látja, hogy az akár nagyon szűkös költségvetési keretet őrá költik.

Ha nem, keres más közmunkásokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

NEKÜNK 8?

2011.09.27. 08:41 Syllabux

Most, hogy lecsengett a józsefvárosi népszavazás, az egyik fél annak örül, hogy elhasalt a Fidesz-kampány, a másik meg annak, hogy a szavazásra jogosultak mintegy 15%-a nem akar hajléktalant látni a környéken. Mindenki lelkesen veregeti a saját vállát, miközben Pintér Sándor nekigyürkőzik a rendteremtésnek.

Április óta rendelet tiltja a fővárosban, hogy bárki „életvitelszerű lakhatás céljára használja a közterületet”.  A szabálysértőket 50 000 Ft bírsággal sújthatják. Ebből persze az életvitelszerűen a legszebb. Gondolom, hobbiból lehet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©  Horváth Dávid

Ha a hajléktalanoknak lenne napi 50 000 Ft-ja, vélhetőleg nem az utcán laknának. A rendelet már él, az új hajléktalanszállók viszont még csak nyilatkozatokban léteznek.

Igaz, a már meglévő szállókba se szívesen mennek a hajléktalanok, mert ott lopnak. Ahhoz, hogy megakadályozzák a hajléktalanbűnözést (© Tarlós István) tágas, számzárral ellátott szekrények, és bekamerázott csomagmegőrzők kellenek.

Pintér Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy ma egy hajléktalan ellátására havi 99 000 Ft-ot költ az állam, miközben a minimálbér 78 000 Ft, és a közmunkások 57 000 Ft-ot kapnak. Ez rendben is lenne, de

 

- azt a bizonyos napi 3300 Ft-ot nem a hajléktalan kezébe nyomják, hogy vegyen rajta, amit akar,

- és ha már a számoknál tartunk, a börtönbe zárt hajléktalan havi 270 000 Ft-jába kerül az államnak.

 

Persze oka van a fokozódó hatósági szigornak is. A magánbörtön nem rossz üzlet, ráadásul a „foglalkoztatott” raboknak csupán a mindenkori minimálbér egyharmadát kell kifizetni. Szóval valaki megint piszok jól jár, miközben az eddigi összeg közel 300%-át akarják költeni a problémára. A számlát most is az adófizetők állják.

Jelzem, ezzel a megoldással már másutt is kísérleteztek. A 19. század végén az Egyesült Államokban bebörtönözték a csavargókat. Jack London, aki hobbiból járta be csavargóként Amerikát Országúton című visszaemlékezésében ez irányú tapasztalatait is megírja. Fájdalommal kell tudatnom Kocsis, Pintér és Tarlós urakkal: a módszer nem vált be, úgyhogy talán valami mással kéne kísérletezni. Példának okáért olyan hajléktalanszállókkal, amelyeket a hajléktalanok szívesen vesznek igénybe. Mert senki se él az utcán, ha nem muszáj. Munkát is lehetne adni a hajléktalanoknak, olyan cégeknél, amelyek közterületet foglalnak el. Mondjuk a MAHÍR-nál. Vagy árulhatnának BKV jegyet. Lehetnének parkolási ellenőrök. De gondolom, Tarlós István vagy Kocsis Máté csapatának ezer jobb ötlete lehet. Mint mondjuk, a 30 milliós népszavazásra kiírt kérdések, amelyek a szavazásra jogosultak alig 15%-át mozgatták meg.

Forrás: http://www.kocsismate.hu/index.php?pid=1&h_id=159

Bár, ha máshonnan nézem, alig 3251 Ft-ba került fejenként az eredmény. Kevesebb, mint egy hajléktalan aznapi ellátása. És mi ez ahhoz képest, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat 6 képviselője havi másfél millióért ad tanácsot a Kesztyűgyár Közösség Háznak?

A bolondnak is megérte.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: tarlós istván népszavazás pintér sándor józsefváros hajléktalanok kocsis máté

ORBÁN, KÖVÉR ÉS A TÖBBI KÖZMUNKÁS

2011.09.20. 08:52 Syllabux

A házszabály megsértése miatt kitiltották az Index és az Origo fotósait az országházból. Mielőtt bárki hörögni kezdene, hogy „fújfidesz” meg „patásorbán”, szögezzük le, hogy egy többéves folyamat újabb állomásáról van szó. 1998 óta a tévétársaságok nem készíthetnek saját felvételeket az ülésteremben, és ezen a helyzeten a (szabad)demokratikus jogainkat oly lelkesen védelmező társaság a rendelkezésére álló nyolc évben csak annyit változtatott, hogy a folyosókról is eltakarították a törvénysértő politikusokról kínos képsorokat közlő operatőröket.

Év elején a büfé környékén ólálkodó sajtóhiénákat száműzték az emeleti karzatra, így készült az Orbán beszéd fotója. Bocs, visszanyalt a fagyi.

Értem én, hogy az országmentés nehéz munkájában fáradozó képviselőknek annyira hiányzik a szimatoló sajtómunkás, mint Vona Gábornak az, hogy szerenádot adjon az ablaka alatt a 100 tagú cigányzenekar. Csak az a gond a házszabállyal, ami a képviselők jogállásával, javadalmazásával, stb. is: hogy az érintettek döntenek minderről, és mi álljuk a cechet.

Az a parlamenti közmunkás, aki nehezményezi, hogy újságolvasás, netezés, pornónézegetés, keresztrejtvényfejtés, alvás közben kapták lencsevégre az ülésteremben, a mi pénzünkön teszi mindezt. Munkaidőben. Ha valamelyik magáncégnél kapják ilyesmin, nem a szerződés (ciklus) lejártakor repül, hanem azonnal. Lehet rühellni, amikor a sajtó vegzálja az embert, de javaslom minden képviselőnek, hogy ilyenkor gondoljon erre: „A főnök hivat.”

Szónokolhat bárki országvezetésről, országmentésről, háborúról, stb. de ne felejtsük el, hogy a kormányzás és törvényhozás kőkemény napi munka. Az adófizetők által megbízott hivatalnokoknak az a dolga, hogy a lehető legtöbb ember számára a lehető legjobb feltételeket teremtsék meg az adott helyzetben. Ha innen nézem, az adófizetőkre tartozik, hogy nyolc évi alapos felkészülés után milyen kétségbeesett ötletelés előzi meg a döntéseket. Nem kell az újságírókat sehonnan kitiltani, fenyegetni, szankcionálni.

Ők csak a munkájukat végzik.

 

Szólj hozzá!

Címkék: index origo kövér házszabály fotósok kitiltása

SUNNYOGÁS ÉS MÉLY KUSS A BALLIB OLDALON

2011.09.05. 06:53 Syllabux

 

Akárhonnan nézem: Kertész Ákos belefingott a nulláslisztbe.

Maga a nyílt levél valójában nem érdekes. Mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításhoz, Kertész Ákosnak is.

Az írásból kiderül, hogy a szerzőnek nem a rasszizmussal van baja, hanem az antiszemitizmussal. Annak, amit ír, semmi köze a baloldalisághoz vagy a humanizmushoz. A józan észhez se. Hírértéke is csak annyi, hogy Kertész Ákosnak sikerült leküzdenie magát a cigányozó-zsidózó sajtómunkások színvonalára.

A jobbik persze azonnal lecsapott a cikkre. Nem mintha bármilyen erkölcsi alapjuk lenne számon kérni Kertész Ákos szavait, de hülyék lennének kihagyni ezt a ziccert. Ami jóval kínosabb, hogy a ballib oldalon rögtön akadtak, akik a megtámadott védelmére keltek. Megélhetési zsidók és megélhetési rasszisták csatáznak. Pazar.

Van egy rossz hírem: Kertész Ákos nyílt levele védhetetlen. Persze meg lehet próbálni elsikálni a dolgot, és üdvözült képpel szaglászni a szart, mintha tubarózsa lenne, csakhogy

 

a) a jobboldal ebben lényegesen jobb. Részint mert vastagabb a bőrük, részint mert még nem volt negyven évünk, hogy megunjuk a képüket, retorikájukat, stb. Persze, tenyérbe mászók, de közel sem annyira

b) Következésképpen a pofátlan szerecsenmosdatásnak nem az az alternatívája, hogy más előjellel tesszük ugyanezt. Mert az nem alternatíva. (Lásd negyven év, stb. Meg különben is).

 

A magát ballib sajtónak tartó tollforgatóknak el kéne küldeni Kertész Ákost oda ahova való, és vele együtt hosszú, tömött sorban Gyurcsány Ferencet, Hiller Istvánt, Szanyi kapitányt, Puch Lászlót, Mesterházy Attilát, Lamperth Mónikát, Kiss Pétert, Szekeres Imrét meg az egész kontraszelektált bagázst, és baloldali, humanista alapon értelmes megoldásokat keresni a problémákra.

Különben három év múlva jajonghatnak Orbán újabb győzelme miatt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

387 komment · 1 trackback

Címkék: kertész ákos amerikai népszava

süti beállítások módosítása